równanko
JA: pomocy!
rozwiąż równanie:
a) √15 − x + √3 − x = 6
10 cze 15:55
ICSP: (a+b)2 = a2 + 2ab + b2
Później przerzuć na drugą stronę i podnoś sam pierwiastek do kwadratu.
Pamiętaj ze łatwiej będzie liczyć na podstawieniu
x = −1
10 cze 16:12
Vax: Można zrobić inaczej, oczywiście x ≤ 3 teraz podstawmy:
√15−x = a , √3−x = b, wówczas:
{a+b = 6
{a2−b2 = 12
{a+b = 6
{(a−b)(a+b) = 12
{a+b = 6
{6(a−b) = 12/:6
{a+b=6
{a−b=2
{a=4
{b=2
√15−x=4 ⇒ 15−x=16 ⇔ x=−1
Można też jeszcze inaczej, zauważmy, że lewa strona jest funkcją malejącą, jako złożenie dwóch
funkcji malejących, więc przetnie ona prostą y=6 tylko jeden raz, nietrudno zgadnąć, że x=−1
jest jedynym rozwiązaniem.
Pozdrawiam.
10 cze 16:40
ICSP: Vax a mógłbyś mi powiedzieć skąd wiadomo że a2 − b2 = 12?
10 cze 16:42
Vax: Skoro a=
√15−x , b=
√3−x to a
2 = 15−x , b
2 = 3−x czyli:
a
2 − b
2 = 15−x − (3−x) = 15−x−3+x = 12

Pozdrawiam!
10 cze 16:43
ICSP: Jak ja tego nie zauważyłem:( Widać że już nie w tej formie.
Bardzo dziękuję
10 cze 16:44
Eta:
10 cze 16:47