matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak wyznaczyć a_1 ?
Olunia:
Witam Bardzo proszę o pomoc sama sobie nie umiem z tym zadaniem poradzić.
9
Dany jest nieskończony ciag geometryczny w którym a
3
=1, a
4
=
. Wyznacz a
1
.
4
10 cze 23:57
Bogdan:
Np. tak:
a
4
q =
a
3
a
3
a
2
=
q
a
2
a
1
=
q
11 cze 00:04
Olunia:
dziekuje
11 cze 01:02