macierze - odwrotne, wyznaczniki, trójkątne, eliminacja, równania itd
Bjornolf: Witam,
Mam zamiar dzisiaj ruszyć temat macierzy, raczej podstawy, lecz myślę, że przyda się nie tylko
mnie, ale i osobą, które tutaj zajrzą.
p.s. jest dostępny symbol na macierz(chodzi o tą klamrę)? nie mogę się jej doszukać?
zad.1
macierz odwrotna − 2x2, 3x3 nie robię, bo jest analogiczna
4 1
A = 2 3
a) detA = 4*3−2*1=10
b)
4 2
A
T=1 3
C)
c
11 c
12
(A
T)
D = c
21 c
22
c
11 = (−1)
1+1*(pozostałość po skreśleniu 1 kolumny i 1 wiersza lub minor[dla macierzy o
n≥3](macierz pomniejszona o 1 kolumne i 1 wiersz) = (−1)
1+1*3 = 3
c
12 = itd
więc:
3 −2
(A
T)
D = −2 4
| | podpunkt c) | |
d) A−1 = |
|
|
| | podpunkt a) | |
310 −15
A
−1 =
−15 25
zgadza się?
10 cze 20:57
Bjornolf: zad2. równanie macierzowe
2 5 4 −6
1 3 * X = 2 1
a b
macierz X mozemy zapisac jako c d
wiec
2 5 a b 4 −6
1 3 * c d = 2 1
dalej, mnożymy macierz A*C
wynik:
2a+5c 2b+5d 4 −6
a+3c b+3d = 2 1 tak?
powstaje układ równań:
2a+5c = 4
2b+5d = −6
a+3c= 2
b+3d = 1
a=2−3c i podstawiamy do pierwszego równania co daje 2(2−3c)+5c = 4
więc c=0, więc a = 2 − 3*0 = 2
b = 1−3d, a to daje z 2gim równaniem 2(1−3d)+5d = −6, więc d=8. no i b = 23
czyli macierz X wygląda tak
2 23
0 8
dobrze?
10 cze 21:17
bjornolf: zad 3. wyznacz macierz X
A*X*B=C, a macierze niech będą 2x2
także mam za X podstawić macierz abcd i wymnożyć po kolei?
10 cze 22:57
bjornolf: zad 4 wyznacz macierz X
X*A=B
macierz A = 3x3 ,a macierz B = 2x3
istnieje macierz X? ma ona 2x2? czy może miec 2x4?
10 cze 23:00
Magda: nie istnieje macierzX bo liczba kolumn macierz A nie zgadza sie z liczba wierszy macierzy B
10 cze 23:05
Magda: A B
wiersze x kolumny * wiersze x kolumny
żeby mnozyć macierze to liczba kolumn pierwszej macierzy musi być równa liczba wierszy drugiej
macierzy
Wymiary macierzy wynikowej to liczba wierszy macierzy A x liczba kolumn maicrezy B
rozumiesz ; )?
10 cze 23:06
Magda: oj sory pomyłka chyba xle przeczytałam i się zapędziłam

pzeczytałam że A*B=X
10 cze 23:07
Magda: czyli do zad 4 wydaje mi się, że macierz X będzie mieć wymiary 2x3 bo
X * A = B
2x3 * 3x3 = 2x3
żeby wymnożyć to l.kolumn m. X i l.wierszy macierzy A się zgadzają, a tak jak wyżej pisałam, że
Wymiary macierzy wynikowej to liczba wierszy macierzy X x liczba kolumn maicrezy A czyli 2x3
10 cze 23:12
bjornolf: ok, dziękuję
10 cze 23:17
Magda: też musze powtórzyć macierze, ato co zacząłeś rozwiązywać, to dopiero początek czyli:
wyznacznik macierzy
mnożenie macierzy
odwracanie macierzy
równania macierzowe ( ale chyba zupełnie coś innego niż ty napisałeś, bo to jest na samych
literkach− przynajmniej tak robilismy tego nie rozwiazywalismy potem bo za dużo czasu : D)
potem będzie rząd macierzy, układy równań z parametrem i bez parametru, metoda Gaussa Jordana,
wzory Cramera i to chyba wszystko co pamietam : D
10 cze 23:20
Magda: żeby łatwo sprawdzić sobie wynik macierzy, możesz to zrobić w excelu, tam jest funkcja
wyznacznik macierzy, MACIERZ.ODW i MACIERZ.ILOCZYN ; )
co do zad 3 to macierz X także 2x2
bo z tego co pamietam to najpierw mnożyliśmy np A * X potem to co wyjdzie *B i otrzymujemy
macierz C
10 cze 23:25
bjornolf: zad5. wyznacz rząd macierzy:
tego nie miałem, ale jest wymagane.
1 2 −1 −2
macierz A =3 1 2 1
5 5 0 −3
macierz 3x4, czyli z tego co w internecie wyczytałem, teoretyczna rzędowość to 3.
sprawdzenie polega na obliczeniu wyznacznika dla minora 3x3 poprzez skreslenie 1 kolumny, tak?
1 2 −1 |1 2
więc detA1 3 1 2 |3 1= 5 −5 = 0
5 5 0 |5 5
1 2 −2
detA2 3 1 1 = −53−13=−66
5 5 −3
i koniec zadania? rzędowość jest 3x3?
10 cze 23:27
Magda: my nie używalismy określenia rzędowość tylko po prostu rząd macierzy. w macierzy 3x4 maksymalny
rząd to 3. ale to nie musi być 3, może być mniej. kurcze muy to zupełnie inaczej robilismy
poprzez wyzerowanie sobie kolumn bądź wierszy( czyli np dodaje jakis wiersz do innego, albo np
odejmuje kolumnę od innej kolumny pomnozonej przez stałą) i "szukanie" w tej macierzy macierzy
jednostkowej po tych wyzerowaniach czyli np wynik mógłby wyglądać tak:
1 0 0 2
0 1 0 3
0 0 1 4 tutaj rząd wynosi 3 bo 3 wektory są liniowo niezalezne
kurcze za duzo tłumaczenia a ja raczej średnio to robie : D macierze mam zamiar powatarzać
chyba w niedzielę : D
10 cze 23:33
bjornolf: mam zestaw zadań, które będą wymagane na kolokwium. Jest tego 3 strony, więc spokojnie
zamierzam je przerobić na forum po 1 przykładzie na forum(ot takie macierzowe podstawy w
jednym temacie)
10 cze 23:33
Magda: no ja mam w środę poprawę kolokwium : D macierze na kole miałam w styczniu, co do tej macierzy
to rząd wynosi 2
10 cze 23:39
bjornolf: eliminacje(bo tak się chyba to nazywa) też miałem, ale znalazłem i taki sposób

macierz jednostkowa to jak rozumiem tzw. 1, prawda?
jutro muszę wcześnie wstać, więc na dziś koniec. przede mną jeszcze:
−układy równań 3x3 do 5x5
−układy z parametrami(1 rozwiązanie,
∞wiele, no i brak)
−Warunek Croneckera−Cap. (tutaj niedokładnie widać bo to ksero rękopisu)
−dobranie b
n tak by układ 3x4 posiadał rozwiązanie
−dla jakich wartości parametru k∊R układ 3x3 ma niezerowe rozwiązanie
−macierze trójkątne itd(czyli wyzerowanie schodkowe)
−Laplace
i może jeszcze coś
10 cze 23:41
Magda:
1 2 1 −2 teraz szukam wiersza bądź kolumny gdzie mam "najłatwiejsze liczby" żeby po
A=3 1 2 1 dodawaniu do siebie wierszy kolumn itp było prościej mi liczyć czyli tu
wybieram k3
5 5 0 −3 i dokonuje operacji elementarnych na wierszach i kolumnach
1 2 −1 −2 w1*(−1)
A= 3 1 2 1 w2 +2w1
5 5 0 −3 w3=w3
i otrzymuję
−1 −2 1 2
A= 5 5 0 −3
5 5 0 −3 wiersze drugi i trzeci sa liniowo zalezne, tzn np po dadniu jednego do
drugiego otrzymamy wektor zerowy, czyli do w3 dodaję w2 i otrzymuję
−1 −2 1 2
A= 5 5 0 −3
0 0 0 0 wektór zerowy zmniejsza rząd o 1, czyli nie możemy już otrzymać rzędu 3 tylko
maksymalnie 2
10 cze 23:45
bjornolf: zad 6 na koniec
0 3 −1 1 2
5 −2 *XT=3 4
10 cze 23:45
bjornolf: o! sprytne
10 cze 23:46
Magda: teraz mnoże w2 *1/5 i otrzymuje
−1 −2 1 2 w1+w2
A= 1 1 0 −3/5 w2=w2 0 −1 1 1 2/5
0 0 0 0 w3=w3 i otrzymuje A=1 1 0 −3/5 przestawiam kolumny i mam
0 0 0 0
1 0 −1 1 2/5
A= 0 1 1 −3/5
0 0 0 0
jak widać mamy macierz jednostkową o wymiarach 2x2 1 0 czyli rząd wynosi 2

0 1
10 cze 23:51
bjornolf: do przestawiania kolumna potrzebna jest jakaś analogia, czy można to robić dowolnie? tego nie
pamiętam
10 cze 23:55
Magda: kurcze co do zad 6 to nie kojarze żebyśmy mieli coś takiego : D nie wyznaczaliśmy macierzy X
tylko my mieliśmy równania macierzowe ale tylko na literkach np A
−1 *X
T= B i te równania
były pokręcone czasem, były az nawiasy klamrowe : D i po prostu do wyniku podstawialismy majac
na poczatku zadania podane macierze A i B
10 cze 23:57
bjornolf: no to np A−1*XT=B
10 cze 23:59
Magda: co do przestawiania kolumn− chodzi o sam koniec tak? to musisz to tak przestawić żeby nie
pozmieniac tych liczb w kolumnach, no przestawiasz same kolumny nie wiersze, można to robić
dowolnie : D chyba że odrazu widzisz jaki jest rząd, ja np nie musialabym przestawiwac sobie
tego na koncu bo widze od razu ze jest macierz jednostkowa 2x2 i rąd wynosi 2
10 cze 23:59
bjornolf: u mnie problem polega na tym, że na ćwiczeniach mamy macierze, a wykładowca kończy ekstrema f.
wielu zmiennych. Muszę uczyć się we własnym zakresie, więc niektóre zadania(jak te)
przerobione były tylko na wykładzie i to w postaci A*X=B "bo reszte poćwiczycie sobie na
wykładzie"
11 cze 00:02
Magda: mam inny przykład od siebie z zeszytu : D AXB= C i rozwiązuje, masz te twierdzenia na równania
macierzowe?
11 cze 00:03
bjornolf: *ćwiczeniach
11 cze 00:03
bjornolf: mam
11 cze 00:03
Magda: AXB=C to mnoze obustronnie ale tylko lewostronnie

(bo mnozenie w macierzach nie jest
przemienne

* A
−1 bo A * A
−1 daje I czyli macierz jednostkowa ktora pozniej sie pomija bo
po wymnozeniu przez amcierz jednostkowa wychodzi to samo
czyli
AXB=C / *A
−1 (mnoze lewostronnie)
A
−1 XB= A
−1 * C
XB= A
−1 *C/ *B
−1 (mnoże teraz ale prawostronnie raz B
−1)
xB*B
−1 = A
−1*C*B
−1
X= A
−1*C*B
−1 i teraz podstawiasz te macierze co są podane wczesniej w zadaniu i liczysz
11 cze 00:07
Magda: tam w drugim wierszu pominęłam A−1 *A XB= A−1 *C
11 cze 00:09
Magda: rozkminiasz

? ja teraz jestem na etapie szybkiej powtórki z pochodnych, reg, de l"hospitala i
ekstrema f.wielu zmiennych
11 cze 00:16
bjornolf: Twój sposób jest szybszy, potrenuję go.
niemniej próbuję z tą A−1*XT=B
hmm..
A−1*XT=B /*A ale to chyba nic nie da, bo robią mi się już 2 niewiadome
więc może XT zrobić na literkach X i wymnożyć, tyletylko, czy tak można?
11 cze 00:17
bjornolf: tak, tak rozumiem
11 cze 00:18
Magda: A
−1*X
T=B / *A
A*A
−1*X
T= A*B
X
T=AB/ *
T
teraz korzystam z kolejnego twierdzenia, że (A
T)
T = A, czyli obie strony podnosze do
transpozycji
(X
T)
T = (AB)
T
X=(AB)
T koniec
11 cze 00:21
Magda: ty chyba nie masz tyh twierdzeń

może ci napisze, bo zaraz spadam
11 cze 00:23
Magda: tych*
11 cze 00:24
Magda: a X= (AB)
T to można inaczej że X= B
T* A
T, nie A
T*B
T (to kolejne twierdzenie

)
11 cze 00:25
bjornolf: tego twierdzenia nie miałem podanego

a jak mam obliczyć
A
T z A
−1?
11 cze 00:25
Magda: po prostu my na poczatku kazdego zadnia mielismy podane równanie i że np
2 1 2 3
A=2 1 B= 3 4 to po prostu podstawiało się do wyniku, mnożyło, transponowało, cokolwiek
i otrzymywaliśmy X
11 cze 00:26
bjornolf: no, ja niestety na początku mam podane A
−1 
zapytam się na ćwiczeniach.
dzięki i powodzenia w de l'hospitalu
11 cze 00:29
Magda: TWIERDZENIA
(A+B)T= AT +BT
(A+B)−1= A−1 + B−1
(A*B)T= BT *AT
(A*B)−1= B−1*A−1
(AT)−1= (A−1)T
I*A= A*I= A
(A+B)+C= A+(B+C)
A−1 *A= I
(A−1)−1 = A
(AT)T= A
A*B ≠ B*A
11 cze 00:30
Magda: A BJORFNOLFIE− tak z ciekawości− co studiujesz, gdzie

? i który rok
11 cze 00:32
Alex: Ile to jest XA2=B
23 wrz 15:44