:P:P
ICSP: Eta posiadasz może kilka ciekawych zadań z planimetrii? Tylko takich z którymi sobie poradzę
10 cze 21:25
Godzio:
Etą nie jestem, ale mam zadanko

Wyznaczyć promień okręgu opisanego na czworokącie ABCD, w którym kąt przy wierzchołku
A ma miarę α, kąty przy wierzchołkach B, D są proste oraz |BC| = a, |AD| = b.
10 cze 21:34
ICSP: najgorszy rodzaj zadania jaki tylko może być, ale właśnie taki powinienem robić.
10 cze 21:35
Godzio:
Chyba chciałeś powiedzieć najfajniejszy
10 cze 21:36
ICSP: właśnie nie. Nie potrafię robić takich zadań:(. Na razie mam coś takiego:
|AC| jest średnicą.
Myślę czy nie trzeba tutaj czegoś z twierdzenia sinusów kombinować.
10 cze 21:40
Godzio:
Kombinuj, rozwiązanie jest proste, chodź ja zrobiłem to takim sposobem "dookoła świata", że
wyszło mi na ponad jedną kartkę A4
10 cze 21:42
ICSP: powiedz mi AC nie jest dwusieczną kąta A i C?
10 cze 21:43
Godzio:
Nie
10 cze 21:47
Eta:
to może takie?
zad2/ Dwa kwadraty takie,że jeden powstaje z drugiego przez obrót dookoła środka kwadratu
o kąt 45o, tworzą szesnastokąt w kształcie gwiazdy.
Oblicz pole tego szesnastokąta wiedząc,że jego obwód równa się a.
10 cze 21:53
ICSP: a nie mogą być takie zadania z liczbami
10 cze 22:00
ICSP: bo co do zadanka Godzia to przez bół godziny doszedłem do tego zę
b
2 + |DC|
2 = a
2 + |AB|
2
10 cze 22:01
ICSP:

Eta o cos takiego chodzi? I czy te kwadraty są identyczne?
10 cze 22:03
Godzio:
Ameryki nie odkryłeś
10 cze 22:03
ICSP: cicho

Nie mam talentu do tego typu zadań. Doszedłem również do tego że sinus kąta na przeciw
kata A jest taki sam jak kata A
10 cze 22:05
M4ciek:
Godziu na jaki idziesz kierunek na PW

?
10 cze 22:07
Vax: To może coś ode mnie, niedawno robiłem takie ciekawe zadanko

Okrąg o środku O wpisany w czworokąt wypukły ABCD jest styczny do boków AB, BC, CD, DA
odpowiednio w punktach K, L, M, N, przy czym proste KL i MN przecinają się w punkcie S.
Dowieść, że proste OS i BD są prostopadłe.
Pozdrawiam.
10 cze 22:10
Godzio:
Na matmę, a na no co innego mogę iść
Eta
| | 1 | |
P = (5 + √2) * |
| a2 ? |
| | 128 | |
10 cze 22:11
Godzio:
Taaa od
Vaxa to pewnie mega rzeźnia
10 cze 22:12
M4ciek:
Tylko tam składasz

czy jeszcze gdzieś
10 cze 22:13
10 cze 22:14
ICSP: + U{√2}a}{64}
10 cze 22:15
Godzio:
Tylko tam
10 cze 22:15
ICSP: Boże chwileczke
u mnie w obliczeniach a*a = a ...
Muszę poprawić.
10 cze 22:16
M4ciek:
Możliwe ,że się zetkniemy jak się dostanę
10 cze 22:18
Godzio:
A też na matmę idziesz ?
10 cze 22:21
M4ciek:
Na geodezję i kartografię , to od tego roku otwierają
10 cze 22:23
Eta:
10 cze 22:26
Magda: geodezja i kartografia to wiem, że jest na Wojskowej Akademii Techinicznej bo mam tam kumpelę
10 cze 22:26
M4ciek:
Na wielu uczelniach jest np. Na AGH−u czy Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocku
10 cze 22:30
Godzio:
| | a2 | |
Albo robię głupi błąd, albo ma być |
| (3 + √2) hmmm |
| | 64 | |
10 cze 22:32
Magda: M4cku strzeż się kartografii : D mam co prawda znajomych ale na geografii i mają równiez
kartografię to rysunki przy uzyciu kartografu musza poprawiac 1324324 razy i siedzieć po
nocach xD bo muszą byc z dokładnością do jakiejś części milimetra z tego co słyszałam : D
10 cze 22:32
ICSP: dobrze moje rozumowanie:
powstanie osmiokąt foremny(jego bok oznaczamy jako x) oraz 8 identycznych trójkątów(ich boki
oznaczamy jako y)
16y = a
ponieważ x jest przekątną kwadratu o boku y możemy go wyrazić następująco
Teraz pole tej figury to będzie pole dużego kwadratu i 4 mniejszych kwadratów:
| | 1 | |
P = 4 * |
| * y2 + (x+2y)2 = 2y2 + x2 + 4xy + 4y2 = 6y2 + 4xy + x2 |
| | 2 | |
Podstawiamy:
| | a2 | | a√2 | | a | | a2 | | 3a2 | | a2√2 | |
P = 6 * |
| + 4 * |
| * |
| + |
| = |
| + |
| |
| | 256 | | 16 | | 16 | | 128 | | 128 | | 64 | |
| | a2 | | 4a2 | | a2√2 | | 2a2 + √2a2 | |
+ |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 128 | | 128 | | 64 | | 64 | |
Gdzie robie błąd skoro wynik to
| | 1 | |
(5+√2) * |
| a 2 |
| | 128 | |
10 cze 22:33
ICSP: Godziu... Jak mogłeś mnie tak zmylić:( Ja myślałem że tamto Eta napisła
10 cze 22:34
Godzio:
Czyli jednak ja nie umiem liczyć
10 cze 22:37
ICSP: Vax a jesteś jeszcze w tym temacie bo bym miał sprawę
10 cze 22:41
Vax: Tak jestem jeszcze
10 cze 22:42
ICSP: słyszałeś kiedyś o metodzie itteracyjnej?
10 cze 22:43
Eta:
I ok
| | 2a2+a2√2 | | a2 | |
P= |
| = |
| (2+√2)
|
| | 64 | | 64 | |
10 cze 22:48
Vax: Szczerze mówiąc nie, jednak jak chcesz mogę Ci podać nr gg osoby która to powinna znać, jbc
podaj swoje gg to Ci wyślę numer

Pozdrawiam.
10 cze 22:49
ICSP: to teraz Eta może ty rozwiążesz to zadanko Godzia? Ja sobie z nim niestety nie poradzę:(
10 cze 22:49
ICSP: nie trzeba

Znam 5 metod rozwiązywania układów to przeżyję bez tej jednej
10 cze 22:50
Godzio:

W takim razie podam rozwiązanie:
| | b | |
cosβ = |
| ⇒ sinβ = √1 − b2/x2 |
| | x | |
| | a | |
sin(α − β) = |
| = sinαcosβ − cosαsinβ |
| | x | |
| a | | b | |
| = sinα * |
| − √1 − b2/x2cosα /*x |
| x | | x | |
a = bsinα −
√x2 − b2cosα
√x2 − b2cosα = bsinα − a /
2
| | b2sin2α − 2absinα + a2 + b2cos2α | |
x2 = |
| |
| | cos2α | |
| | a2 + b2 − 2absinα | |
x2 = |
| |
| | cos2α | |
| | √a2 + b2 − 2absinα | |
x = |
| |
| | |cosα| | |
| | 1 | | 1 | √a2 + b2 − 2absinα | |
Czyli R = |
| x = |
|
| |
| | 2 | | 2 | |cosα| | |
10 cze 22:51
ICSP: Ja to miałem rozwiązać? To jest proste? Jak ja z matury podstawowej nie mogłem zrobić zadania z
wykazywaniem i gdyby nie Eta to bym go nie zrobił
10 cze 22:53
Godzio:
Ja tam robiłem to z tw. cosinusów w trójkącie: ABD i BCD, a dalej z tw. sinusów, więc tak po
chłopsku można było robić
10 cze 22:54
ziomek: jak wam się nudzi spróbujcie rozwiązać to:
1.Środek okręgu wpisanego w trapez prostokątny znajduje się w odległości 6 i 8 jednostek od
końców ramienia pochyłego względem podstawy. Wyznacz pole trapezu.
| | R | |
2.W wycinek koła o promieniu R wpisano okrąg o promieniu |
| . Oblicz pole wycinka koła. |
| | 3 | |
10 cze 22:57
ICSP: ziomek masz do tego odpowiedzi?
10 cze 23:18
Vax:

1) Na początku zauważmy, że kąt BOC = 90*, z tw. Pitagorasa liczymy |BC| = 10, wysokość
| | 1 | |
opuszczona na przeciwprostokątną jest promieniem okręgu, PBOC = 6*8* |
| = 24 ale z |
| | 2 | |
| | 1 | |
drugiej strony 24 = PBOC = 10*r* |
| = 5r ⇔ r=4.8 |
| | 2 | |
Teraz zauważmy, że (|AD| = 2r):
| | (|AB|+|CD|)*h | | (10+2r)*2r | |
PABCD = |
| = |
| = r(10+2r) = 4.8*19.6 = 94.08 |
| | 2 | | 2 | |
Pozdrawiam.
10 cze 23:37
ICSP: Vax a mógłbyś jeszcze wytłumaczyć dlaczego BOC jest kątem prostym? Ja to policzyłem troszeczkę
inaczej ale wyszło tak samo.
10 cze 23:40
Vax: Zauważ, że suma miar kątów przy jednym ramieniu w trapezie wynosi 180*, niech kąt DCB = α , kąt
CBA = β, czyli α+β = 180*, ale |CO| i |BO| to dwusieczne tych kątów, czyli kąt OCB + kąt CBO =
| | α | | β | |
|
| + |
| = 90* skąd wynika, że kąt BOC = 90*  |
| | 2 | | 2 | |
Pozdrawiam.
10 cze 23:43
ICSP: | | 1 | |
co do drugiego to kompletnie strzelam że P = |
| R2π |
| | 6 | |
10 cze 23:43
ICSP: Teraz już rozumiem

Ja skorzystałem z tych deltoidów i ułożyłem układ równań z trzema
niewiadomymi:
x
2 + z
2 = 36
x
2 + y
2 = 64
x
2 = yz
Po rozwiązanie wychodzi tak samo

Oczywiście jestem bardzo wdzięczny za wytłumaczenie

Pozdrawiam.
10 cze 23:46
ICSP: Zrobi ktoś to drugie?
11 cze 16:36
Eta:
ΔODC jest prostokątny
2α= 60
o
policz teraz
P
w=...........
11 cze 22:48
ICSP: | | 60 | | 1 | |
Pw = |
| * π * R2 = |
| R2π ? |
| | 360 | | 6 | |
12 cze 00:02
ziomek: sorry że tak późno, odpowiedzi są takie jak któreś z was było ciekawe :
i to jest odpowiedz do zadania 2.
do zad 1 nie posiadam odp, ale pewnie dobrze jest

Jak ktoś chce to wrzucę kilka kolejnych zadań , wystarczy poprosić
17 cze 16:06
ICSP: wrzucaj śmiało

Posimy
17 cze 16:12
ICSP: Prosimy*
17 cze 16:12
Godzio:
A mojego nikt nie chciał rozwiązać:(
17 cze 16:16
ICSP: którego twojego

?
17 cze 16:17
17 cze 16:21
ziomek: umiesz całki? Jak coś to mów nie będę takich dawać: ( mam do nich odp ale dam jak zrobicie ,
nie będę psuć zabawy

)
trudne:
1.Obliczyć objętość bryły powstałej z obrotu wokól osi OX krzywej f(x)=2e
2x dla x∊<1,2>
| | 1 | | 1 | |
2.dla jakich wartości parametru A funkcja y=x2+xtgA+ |
| tgA− |
| ma najmniejszą wartość |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | n2+3n+2 | |
równą granicy ciągu an=(1− |
| n)ln |
| ? |
| | 4 | | n2+2n | |
łatwe:
1.Do windy wsiadło 5 pasażerów, budynek z tą windą liczy 10 pięter. Na ile sposobów mogą tę
windę opuścić jeżeli każda z nich wysiada na innym piętrze
2.Oblicz szanse na główną wygraną w totka głównej wygranej. Gra polega na losowaniu 6 liczb z
49 (1,2...49)
17 cze 16:35
ICSP: Całek nie umiem dopiero co liceum skończyłem, a prawdopodobieństwa nie ruszam, jedyna moja
jedynka przez całe trzy lata nauki była z tego głupiego prawdopodobieństwa.
17 cze 16:37
ziomek: aha to Godzio rozwiąże

w sam raz dla niego ,zaraz coś znajdę bez całek/prawdopodobieństwa.
17 cze 16:38
Godzio:
1. π
12∫4e
4xdx = π (e
4x)|
21 = π * (e
8x − e
4x)
2.
| | n + 1 | | 1 | | 14 | |
limn→∞ln( |
| )1 − n/4 = limn→∞ln(1 + |
| )*1/(1 + |
| )n/4 |
| | n | | n | | n/4 | |
| | 1 | | 14 | | 1 | |
limn→∞ln(1 + |
| )*(1 + |
| )−n/4 → ln[1 * e−1/4] = − |
| |
| | n | | n/4 | | 4 | |
| | −tg2A + 2tgA − 1 | | 1 | | 1 | |
q = |
| = − |
| ⇒ (tgA − 1)2 = |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 2 + √2 | | 2 − √2 | |
tgA = |
| lub tgA = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 + √2 | | 2 − √2 | |
A = arctg |
| lub A = arctg |
| |
| | 2 | | 2 | |
Chyba dobrze, ale głowy nie dam
17 cze 16:45
ziomek: 1.Objętość prostopadłościanu wynosi 216. Długości krawędzi są wyrazami ciągu geometrycznego i
suma ich wynosi 21 znajdz długość krawędzi prostopadłościanu
2.Wykaż że stosunek objętości stożka do objętości kuli wpisanej w ten stożek jest równy
stosunkowi pola powierzchni całkowitej stożka do pola powierzchni kuli.
3.wyznacz te wartości parametru a, dla których nierównośc kwadratowa (a2+4a−5)x2−2(a−1)x+2>0
jest spełniona dla wszystkich x∊R
17 cze 16:46
ICSP: Te już ładniej wyglądają. Na pewno się dziś nimi zajmę
17 cze 16:52
ICSP: Co do pierwszego:
3,6,12 ?
17 cze 16:54
ICSP: 216 = abc
a+b+c = 21
b
2 = ac
216 = b
3
b = 6
a + c = 15
c
2 − 15c + 36 = 0
Δ = 81
c
1 = 3
c
2 =12
Czyli 3,6,12
17 cze 16:55
ziomek: 1 do tego zadania z całkami b.dobrze Godzio. Wszystko jak należy

2. do tego z liczeniem parametru "A" zrobili na 3 różne sposoby chyba, ale żadne rozw. podobne
do tego. Później to przepisze/zeskanuje bo dość długie jest.( co nie oznacza że zrobiłeś źle,
ktos najwyżej sprawdzi Twoje rozwiązanie)
17 cze 16:57
ziomek: ICSP, tu tak zrobili że skoro dł. krawędzi tworzą ciąg geometryczny to można oznaczyć a,aq,aq2
i z warunku a>0 i q>0
zapisali układ :
a3q3=216
a+aq+aq2=21
policzyli że q=2 lub q=1/2
i wyszło im że a=3 ⇔3,6,12 lub a =12 ⇔12,6,3
i takie były dł. krawędzi
17 cze 17:09
ICSP: no to identycznie mi wyszło tylko inaczej rozwiązałem.
17 cze 17:14
Godzio:
| | −Δ | |
Dobra q = |
| ja dałem 2 ... |
| | 4a | |
Poprawka zaraz będzie
17 cze 17:22
Godzio:
| | −tg2A + 2tgA − 1 | | 1 | |
q = |
| = − |
| ⇒ (tgA − 1)2 = 1 ⇒ |
| | 4 | | 4 | |
tgA − 1 = 1 lub tgA − 1 = − 1
tgA = 2 lub tgA = 0
A = arctg2 + kπ lub A = kπ
17 cze 17:23
ziomek: | | 1 | |
teraz to jest podobne do rozwiązania w książce ale oni dali od momentu =− |
| ⇔−tg2A+2tgA=0 |
| | 4 | |
tgA=0 lub tgA=2
a=kπ lub A=B+kπ, gdzie B jest takim kątem dla którego tgB=2
17 cze 18:14