witam.zaliczam jutro funkcje kwadratowe , moze mi ktos wyjasnic zadanko?
Krystian: zalozmy , że funkcja kwadratowa ma miejsca zerowe (8,3) i wykres przechodzi przez pkt.(2,4)
jak znaleźć wzór ogólny tej funkcji?
10 cze 00:47
ZKS:
Jak wygląda wzór funkcji kwadratowej w postaci iloczynowej?
10 cze 00:53
Krystian: y=a(x−x1)(x−x2)
10 cze 00:58
Krystian: dla delty większej od 0
10 cze 00:58
ZKS:
A skoro mamy podane miejsca zerowe to możemy je umieścić do wzoru na postać iloczynową.
10 cze 01:00
Krystian: w miejsce x1 i x2?
10 cze 01:01
ZKS:
Czyli jak będzie wyglądała Twoja funkcja?
10 cze 01:01
ZKS:
Tak.
10 cze 01:01
Krystian: y=a(x−8)(x−3) ?
10 cze 01:01
ZKS:
Dodatkowo mamy podany punkt przez jaki przechodzi ta funkcja A = (2,4) czyli możemy podstawić w
miejsce x i y coś.
10 cze 01:05
Krystian: 4=a(2−8)(2−3)
4=a(−6razy −1)
4=6a /6
a= 0,(6)
tak?
10 cze 01:07
ZKS:
| | 2 | |
Dobrze czyli a = |
| . Teraz spróbuj przekształcić z postaci iloczynowej funkcję (ponieważ |
| | 3 | |
masz w niej już wszystkie podane dane) do postaci ogólnej.
10 cze 01:10
Krystian: y=23(x−8)(x−3)
y=23( x2 −3x −8x +24)
y=23(x2 −11x +24)
y=dwie−trzecie x2 − 7 i jedna trzecia + 16
10 cze 01:18
ZKS:
Niestety nie rozumiem Twojego końcowego wyniku napisz jeszcze raz.
10 cze 01:22
ZKS:
Niestety nie rozumiem Twojego końcowego wyniku napisz jeszcze raz.
10 cze 01:22
Krystian: y=23 x2 − 713x +16
10 cze 01:25
ZKS:
Wszystko w porządku. Masz jeszcze jakieś zadanie czy nie?
10 cze 01:26
Krystian: nie , dziękuję , zamiane postaci umiem , obliczanie wierzcholkow teraz biorę się za
trygonometrię , powtórzyć muszę i spać
10 cze 01:29
ZKS:
Jeżeli już nie ma w niczym wątpliwości to się cieszę. Życzę powodzenia jutro. Dobranoc.
10 cze 01:32