pierwiastki
ozi: √x2+2x+1 = x+1
Zamieniłam na
√(x+1)2 = x+1
Jak obliczyć lewą stronę?
10 cze 14:52
ICSP: √a2 = |a|
10 cze 14:55
ozi: czyli będzie tak?
x+1=x+1
x−x=1−1
0=0
10 cze 15:00
Vax: |x+1| = x+1
To zajdzie wtw. gdy x+1 ≥ 0 ⇔ x ≥ −1
Pozdrawiam.
10 cze 15:05
ozi: Czyli zostawić to w takiej postaci?
|x+1| = x+1
Bo już nie wiem, czy tą wartość bezwzględną da się obliczyć czy nie
10 cze 15:33
ICSP: |x+1| = x+1 ⇔ x ∊ <−1;+∞). Prawie wszystko da się obliczyć.
10 cze 15:34
ozi: Hmm, mógłbyś mi napisać rozwiązanie całego zadania? Bo już się w tym pogubiłam, a to i tak nie
dla mnie, bo próbuję pomóc chłopakowi
10 cze 15:42
ICSP: |x+1| = x+1
z definicja wartości bezwzględnej:
https://matematykaszkolna.pl/strona/15.html
Najpierw sprawdzamy kiedy wyrazenie pod wartością bezwzgledną jest = 0
x+1 = 0 ⇔ x = −1
Zapisujemy przedziały które będziemy rozpatrywać:
x ∊ (−
∞;−1) dla każdej liczby z tego przedziału wyrażenie pod wartością bezwzględną będze <0
dlatego opuścimy ze zmieną znaku
x ∊ <−1;+
∞) − dla każdje liczby wyrażenie będzie ≥0 dlatego opuszczamy bez zmiany znaku
Teraz zacznij rozpatrywać te przedziały
Przedział pierwszy : x ∊ (−
∞;−1)
|x+1| = x+1(opuszczamy teraz ze zmianą znaku −(x+1) = x+1 ⇔ −x − 1 = x+1 ⇔ 2x = −2 ⇔ x = −1(−1
nie należy do rozpatrywanego przedziału dlatego nie jest rozwiązaniem.
Rozwiazania z tego przedziału : x ∊ ∅
Drugi przedział : x ∊ <−1;+
∞)
|x+1| = x+1 (opuszczamy bez zmiany znaku (x+1) = (x+1) ⇔ 0 = 0 równanie tożsamościowe jest
spełnione dla każdej liczby należącej do tego przedziału
Rozwiazanie z tego przedziału: x ∊ <−1;+
∞)
Ostateczna odpowiedź jest sumą rozwiązań z wszystkich przedziałów:
x∊∅ ∪ x ∊ <−1;+
∞)
10 cze 15:53