matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dwumian Newtona
Tomek.Noah:
Po dluzszej przerwie postawnowilem robic zadania ale szare komorki jeszcze sie nie rozgrzaly Wykaz p
n
k
n−k
p−k
n
p
∑
a
k
b
p−k
=
(a+b)
p
k=0 probowalem indukcja ale "mi sie znudzilo" rozpisywanie moze ktos wrzuci wskazowke?
10 cze 18:05
Tomek.Noah:
doszedlem do tego ze
n
k
n−k
p−k
n
p
p
k
*
=
*
p
n
p
n
p
p
k
(a+b)
p
=
∑
a
p−k
b
k
k=0 p p
n
p
n
k
n
k
n−k
p−k
∑
a
p−k
b
k
=∑
*
a
p−k
b
k
na czerwono mi sie nie zgadza..
k=0 k=0
10 cze 18:34
Godzio:
Można to tak zapisać:
n
k
a
k
b
p − k
= (a + b)
p
p
n − k
p − k
∑
(a + b)
p
?
k=0
10 cze 18:37
Tomek.Noah:
nie
10 cze 18:41
Tomek.Noah:
ogolnie Godziu to jest rozwiniecie wzoru na dwumian newtona ale wlasnie w wykazywaniu zawsze jest problem
10 cze 18:42
Godzio:
No to chyba nie pomogę
10 cze 18:47
Tomek.Noah:
Juz zrobilem
11 cze 18:37