Zad.1.Oblicz objętość graniastosł. prawidł. trójkątnego którego wszystkie krawędzie mają
długość 2√3
Zad.2. Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 36 cm/kwadratowych.
Wysokość ściany bocznej jest o 30% krótsza od prawędzi podstawy. Oblicz pole powierzchni
bocznej ostrosłupa.
Zad.3.Walec ,którego pole podstawy jestrówne 16π cm/kwadratowych, ma objętość równą 96π
cm/sześciennych . Oblicz pole przekroju osiowego tego walca.
Zad.4.Średnica podstawy walca równa 10 , jest o 2 cm dłuższa oj jej wysokośći. Oblicz pole pow.
bocznej walca.
Zad.5.Pole koła wielkiego kuli jest równe 144π cm/kwadratowych. Oblicz objętość tej kuli.
| (2√3)2 * √3 | 4*3*√3 | 12√3 | ||||
Pp = | = | = | = 3√3 | |||
| 4 | 4 | 4 |
| 30 | 6 | 180 | 18 | 9 | ||||||
30% z 6 = | * | = | = | = | ||||||
| 100 | 1 | 100 | 10 | 5 |
| 9 | 30 | 9 | 21 | |||||
6 − | = | − | = | |||||
| 5 | 5 | 5 | 5 |
| 21 | ||
H (wysokość ściany bocznej) = | cm | |
| 5 |
| a*h | ||
równoramiennych. Wzór: | ||
| 2 |
| 252 | ||||||||||||
Ppb = | = | = 50,4cm2 | |||||||||||
| 2 | 5 |
| 4 | ||
V = | πr3 | |
| 3 |
| 4 | ||
V = | π123 | |
| 3 |
| 4 | ||
V = | 1728π | |
| 3 |
| 6912 | ||
V = | π | |
| 3 |