matematykaszkolna.pl
reguła de l'Hospitala Magda: POMOCYemotkaemotka potrzebuję pomocy przy liczeniu granicy funkcji z użyciem reguły de l'Hospitala, (przekształacam, stosuję tą regułę i dalej przekształcam ale mi nie wychodzi w pewnym momencie , np, że dzielę przez 0) a) lim tgx * ln(2x) x→ 0+ b) lim π−x *ln(sinx) x→ π c) lim cos πx2 *ln(1−x) x→1
10 cze 22:09
Andrzej: a) zamień tgx na 1/ctgx, delopitaluj dwukrotnie, wychodzi 0
 ln(sinx) 
b) π na początku zostaw w spokoju, zamień x na 1/(1/x), masz

, delopitaluj

1 

x 

dwukrotnie, wyjdzie −, więc ogólnie będzie π−(−) czyli c) tu miałem najwięcej liczenia zamieniłem tego cosinusa na 1/ (1/cos...), delopitalowałem dwukrotnie, za każdym razem upraszczając i wyszło w końcu 0/π czyli 0 wszystko ładnie wychodzi, tylko starannie i pomalutku trzeba liczyć
11 cze 00:04
Magda: wiem, zapomniałam dodać że już zrobiłam : D bo zastosowalam twierdzenie raz, potem przekształacam przekształcam i patrze wychodzi mi 10* 01 i kurde no mam dzielenie przez 0 , a to zapomniałam że to jest 00 i ponownie z de l'Hospitala emotka w przykłądzie b) wyjdzie 0, nie ∞ emotka
11 cze 00:14
Andrzej: oj, sprawdź lepiej emotka narysowałem wykres, i wali do nieskończoności...
11 cze 00:39
Magda: w odpowiedziach jest, że 0 i koleżankom też wyszło 0 emotka a zresztą pewnie takich przykładów nie będzie pewnie, bo troszkę dużo liczenia
11 cze 00:42
Magda:
 ln(sinx) 
bo ja to zamieniłam w b) na lim

dalej wszystko policzone i wychodzi 0 emotka
 1π−x 
11 cze 00:43
Andrzej: aha, czyli w treści powinno być (π−x), w nawiasie...
11 cze 00:48