Dlaczego taka dziedzina?
Justyna: Rozwiązując przykład x
3 + 4x + 5 dziedzina wychodzi mi {1, −1} jednak w odpowiedziach jest
samo −1 dlaczego

Ja rozwiązałam to tak:
x
3 + 5x − x +5
x (x
2 − 1) 5(x+1)
x(x+1)(x−1) 5(x+1)
(x
2−1) 5(x+1)
x
2≠0 x+1≠0
x=1 x≠−1
10 cze 12:14
think: zapisz całość, ponieważ w tej postaci to dziedziną są liczby rzeczywiste...
10 cze 12:29
ZKS:
Dziedzina tego wyrażenia jest zbiór liczb rzeczywistych! Chyba że to jest ułamek a ten
wielomian jest w mianowniku.
10 cze 12:29
think: no i źle rozłożyłaś...
x3 + 5x − x + 5 = x(x2 − 1) + 5(x +1) = (x + 1)[x(x−1) + 5] = (x + 1)[x2 − x + 5]
a delta z tego kwadratowego nawiasu jest ujemna...
10 cze 12:31
Justyna: teraz już rozumiem, dzięki wielkie
10 cze 12:45
think: proszę
10 cze 12:47