matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 30.10.2019
Zadania
Odp.
1
nawaleta:
Osoba A i osoba B rzucili sześciennymi kostkami. Każda zna swój wynik. Osoba A mówi: wyrzucilem więcej niż 2. Osoba B: MImo tego, oceniam, że szansa na to, iż
2
Jeżyk:
Udowodnić, że dla każdej liczby naturalnej n prawdziwa jest nierówność:
√
n
≤
n
√
n!
3
Mateusz:
Dla jakich wartości parametru t ∈ ℝ zbiorem wszystkich rozwiązań nierówności tx
2
+ 4x + t+3<=0 jest zbiór liczb rzeczywistych?
2
dozak:
Słowem wstępu napiszę, że pierwszy raz spotkałem się z takim zadaniem. Poczytałem trochę w internecie i chciałbym się upewnić czy dobrze rozumiem.
2
asdf:
Rozwiąż równania w ciele liczb zespolonych: a) z
6
+ (2 − 6i)z
3
+ 16 − 16i = 0
2
z:
Z talli 52 kart wybieramy losowo bez zwracania jedną kartę, a następnie z pozostałych drugą kartę. Niech A oznacza zdarzenie, że za drugim razem wybrano kartę koloru kier, zaś B −
5
Ogorek:
Wyjaśni ktoś kiedy mamy przedział zamknięty a kiedy otwarty w nierówności? I co oznacza odwrócona ósemka i kiedy się ja stosuje, i kiedy z minusem lub bez
2
Forrest:
Cześć, Chciałbym aby ktoś rozwiał moje wątpliwości co do rozwiązywania nierówności z wartościami
1
bob:
Witam, mam problem z topologią, konkretnie z twierdzenie Banacha które jest zwiazane z kategorią Baire'a
1
:):
Z talli 52 kart wybieramy losowo bez zwracania jedną kartę, a następnie z pozostałych drugą kartę. Niech A oznacza zdarzenie, że za drugim razem wybrano kartę koloru kier, zaś B −
2
Ogorek:
Jaka jest największą liczba całkowita spełniająca nierówność −3≤7−2x≤3
5
BoosterXS:
1
4
P(A\B)=
oraz P(B)=
Oblicz P(A∩B).
3
5
Czy ktoś zechce pomóc z tym zadaniem? Cały czas wychodzi mi inna odpowiedź niż w odpowiedziach.
6
bjkm:
W trójkącie ABC poprowadzono dwusieczną CD. Wiadomo, że środek okręgu wpisanego w trójkąt BCD pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na trójkącie ABC. Wyznacz miary kątów
2
Registerr:
Udowodnij, że dla dowolnych zbiorów A, B, C AnB ⊂ C ⊂ A ⇔ (AnB)uC)\A = (AnB)\C
3
Registerr:
Niech X = {N, {N}}. Które z poniższych stwierdzeń są prawdziwe? 1. N zawiera się w X
14
technik:
przekształć wzór viete'a |x1
2
−x2
2
|
8
Patryk:
Witam, Potrzebuję aby ktoś ocenił co wykonałem poprawnie zadanie poniżej, ponieważ nie jestem pewny.
11
Dawid:
Potrzebuje tego jak najszybciej, z góry bardzo dziekuje za odp
8
kleszcz:
Znajdź pole trójkąta równobocznego ABC, w którym promień okręgu wpisanego r=2 cm
4
9832:
2x−2
<0 czy jeżeli założę, że x≠1 to mogę przemnożyć przez mianownik bo jest dodatni?
|x−1|
4
9832:
|x
2
+ 1| = |x
2
− 2x +4|
6
Nikto0:
Witam. Dla jakich wartości parametru m: x<1i y<0 skąd mam wiedzieć że W jest różne od zera https://zapodaj.net/98b05a2ba7a94.jpg.html
6
BAI PING TING:
Rozwiazac rownanie
5
3
(x−
)
4
+(x−
)
4
=1
2
2
Tutaj normalnie jechalbym ze wzorow skroconego mnozenia
21
BAI PING TING:
W(x)= x
4
+3x
3
+4x
2
−13x−9 Chodzi mi o ppomysl na pogrupowanie
3
Kawka:
(1/2)
3x+1
+ (1/2)
3x
= 12
2
uczen:
Niech a, b będą pewnymi liczbami rzeczywistymi. Niech wektor v = [a,b], wektor w= [3b, −4a] będą takimi wektorami,
4
student:
https://ifotos.pl/z/qapnqan
0
BitAce:
Kule o promieniu 3 przecięto dwoma płaszczyznami przechodzącymi przez oś symetrii kuli i przecinającymi się pod kątem
1
Piter:
Udowodnij, że ciąg a
n
jest zbieżny wtedy i tylko wtedy, gdy szereg Sigma(a
n+1
− a
n
)