Pole trójkąta z okręgiem wpisanym
kleszcz: Znajdź pole trójkąta równobocznego ABC, w którym promień okręgu wpisanego r=2 cm
Wyszło mi 12√3 [cm
2] to jest dobra odpowiedź

?
30 paź 14:12
BAI PING TING: a rysunek obliczenia ?
30 paź 14:13
janek191:
h = 3 r = 6 cm
a = 4
√3
P = 0,5*4
√3*6 = 12
√3 [ cm
2]
30 paź 14:15
janek191:
w II wierszu powinno być:
30 paź 14:16
kleszcz: Właściwie zrobiłem identycznie z tym że skorzystałem z zależności r = 1/3h. Rysunek był
dołączony
do zadania mogę go podesłać.
30 paź 14:28
kleszcz: 2 = 1/3h
h = 6
30 paź 14:29
kleszcz: aha P = a
2*√3/4 z tego liczyłem i wyszło to samo
30 paź 14:30
Jerzy:
A z czego skorzystał
janek191 ? Popatrz na pierwszą linijkę 14:15
30 paź 14:31
kleszcz: aha rzeczywiście po przekształceniu to jest to samo
30 paź 14:51