Równanie macierzowe - proszę aby ktoś sprawdził czy dobrze zrobiłem
dozak: Słowem wstępu napiszę, że pierwszy raz spotkałem się z takim zadaniem.
Poczytałem trochę w internecie i chciałbym się upewnić czy dobrze rozumiem.
(Nie mam odpowiedzi do zadania, aby sprawdzić czy po podstawieniu dobry wynik wyszedł).
Wyznaczyć macierz X:
A−1(B−XA)=XA+B
B−XA=AXA+AB
B−AB=AXA+XA
B−AB=(A+I)XA
(A+I)−1(B−AB)=XA
(A+I)−1(B−AB)A−1=X
X=(A+I)−1(B−AB)A−1
30 paź 21:38
Pan Kalafior: zakładając że A i A+I są odwracalne − na pierwszy rzut oka jest ok
30 paź 22:05
dozak: Wielkie dzięki
30 paź 22:45