przeksztalc wzor vietea
technik: przekształć wzór viete'a |x12−x22|
wychodzi mi (x1+x2)2 − 4x1x2... wyszlo mi to z tego iz zapisalem to jako pierwiastek z
kwadratu tego wyrazenia...
jest ktos w stanie stwierdzić czy jest to dobrze zapisane?
dzieki
30 paź 16:27
BAI PING TING: =(x1+x2)2−2x1x2−2|x1*x2|
30 paź 16:33
BAI PING TING: Rozpisalem Ci dla |x1|−|x2|
30 paź 16:39
technik: Pokazałbyś proszę ciąg przekształceń?
30 paź 16:39
BAI PING TING: natomiast
|x1−x2|= (x1+x−2)2−4x1*x2
30 paź 16:42
technik: |x1−x2|=√(x1+x2)2−4x1x2 ...
30 paź 16:47
BAI PING TING: np |x1|−|x2|=5 Podnosimy obie strony do potegi drugiej
|x1|2−2|x1*x2|+|x2|2=25
x12−2|x1*x2|+x22=25
(x1+x2)2−2x1*x2−2|x1x2|=25
tera |x1−x2|=5
podnosimy do potegi drugiej
(x1−x2)2=25
x12−2x1x2+x22=25
(x1+x2)2−4x1x2=25
korzystam z tego ze |x|2= x2
30 paź 16:48
30 paź 16:53
BAI PING TING: Natomiast
|x12−x22|= (x12−x22)2= x14−2x12x22+x24
x14+x24 = masz w linku
30 paź 17:01
technik: dzieki, bardzo przydatna sciagawa
30 paź 17:02
technik: jeszcze raz wielkiiee dzieki!
30 paź 17:02
technik: tak z ciekawosci co to za książka?
30 paź 17:09
BAI PING TING: Tomasz Grębski
Matematyka
Porady i wskazowwki ktorych nie ma w tablicach maturalnych z przykladami ich zastosowania
dalem chyba okolo 20 zl
30 paź 17:14
BAI PING TING: Skoro jestes ciekawy
30 paź 17:16
technik: dzięki wielkie! już kupuję
30 paź 17:21