x
BAI PING TING: W(x)= x4+3x3+4x2−13x−9
Chodzi mi o ppomysl na pogrupowanie
30 paź 09:59
BAI PING TING: Nastepne
1) x3−3x2−5x+6
2) x3−7x2+16x−12
3) x4+x2+6x−8
30 paź 10:09
ite:
3) W(x)=x4+x2+6x−8
widać, że W(1)=0 → dążymy do uzyskania w zapisie (x−1)
zacznij od zapisania W(x)=x4−x3+x3+x2+6x−8
30 paź 10:18
BAI PING TING: Dzien dobry
ite 
tak to sa rownania i ja je potrafie rozwiazac szukajac pierwiastkow wsrod dzielnikow wyrazu
wolnego
jednak chce pocwiczyc metoda grupowania
Bede probowal i
30 paź 10:28
ite: Dzień dobry!
Ale właśnie na tym przykładzie można dobrze przećwiczyć grupowanie, bo trzeba dodawać i
odejmować wyrazy.
30 paź 10:31
BAI PING TING: Prosze rozpisz jesli mozesz.
30 paź 10:35
Jerzy:
Witaj

9:59 nie pogrupujesz.
30 paź 10:37
BAI PING TING: dzien dobry
Jerzy
30 paź 10:38
Blee:
Jerzy jak nie jak tak
W(x) = x4 + 3x3 + 4x2 − 13x − 9
Krok 0:
zauważamy, że W(0) = −9 < 0, natomiast granice w ±∞ będą wynosić +∞.
Związku z tym, mamy co najmniej dwa pierwiastki rzeczywiste równania
x4 + 3x3 + 4x2 − 13x − 9 = 0
Krok 1:
sprawdzamy całkowite pierwiastki
dupa
Krok 2:
pierwiastki są, tego jesteśmy pewni, więc robimy 'siłowo':
x4 + 3x3 + 4x2 − 13x − 9 = (x2 + ax + b)(x2 + cx + d)
i otrzymujemy układ czterech równań z czterema niewiadomymi, bo:
x3: a + c = 3
x2: b + d + ac = 4
x : ad + bc = −13
x0: b*d = −9
który można rozwiązać
30 paź 10:47
ite: 3/
W(x)=x4+x2+6x−8
W(x)=x4−x3+x3+x2+6x−8
W(x)=x3(x−1)+x3−x2+2x2+6x−8
W(x)=x3(x−1)+x2(x−1)+2x2+6x−8
W(x)=x3(x−1)+x2(x−1)+2x2−2x+8x−8
W(x)=x3(x−1)+x2(x−1)+2x(x−1)+8x−8
W(x)=x3(x−1)+x2(x−1)+2x(x−1)+8(x−1)
30 paź 10:51
BAI PING TING: Witaj
Blee 
A to z 10 :18 bo chyba ite juz nie ma na forum
30 paź 10:59
BAI PING TING: A jednak jest
30 paź 11:00
ite: Nadal jestem, ale po przeczytaniu Kroku 1 z 10:47 zrozumiałam, że już nic się uda rozwiązać.
30 paź 11:04
piotr: x3: a + c = 3
x2: b + d + ac = 4
x : ad + bc = −13
x0: b*d = −9
⇒
a = −1, b = −1, c = 4, d = 9
⇒
(x
2 − x − 1)(x
2 + 4x + 9) =0
⇒
30 paź 11:48
Mariusz:
Blee:
Pomysł z 30 paź 2019 10:47
dobry ale wyzerowanie współczynnika przy x3 w wielomianie
x4 + 3x3 + 4x2 − 13x − 9
ułatwiłoby rozwiązanie układu równań
Poza tym po porównaniu współczynników dostalibyśmy układ trzech równań
którego rozwiązanie wymaga rozwiązania równania szóstego stopnia
ale o niezerowych współczynnikach tylko przy parzystych potęgach
BAI PING TING:
pamiętasz metodę Cardano dla równań trzeciego stopnia ?
30 paź 15:38
BAI PING TING: Czesc . tak pamietam
30 paź 15:58
Mariusz:
Otóż metodę Cardano można uogólnić na równania czwartego stopnia
W równaniach trzeciego stopnia zerowałeś współczynnik przy x2
tutaj będziesz zerował współczynnik przy ...
Równanie trzeciego stopnia sprowadzałeś najpierw do równania szóstego stopnia
a następnie przez oczywiste podstawienie do równania drugiego stopnia
Tutaj też będziesz sprowadzał równanie najpierw do równania szóstego stopnia
ale równanie szóstego stopnia sprowadzisz już do ...
Rozwiązując równanie trzeciego stopnia zakładałeś
że rozwiązanie będzie w postaci sumy dwóch składników
(jaki był ostatecznie stopień tzw równania rozwiązującego)
Tutaj zakładasz że rozwiązanie będzie w postaci sumy ...
Podobnie jak w przypadku równania trzeciego stopnia
po podstawieniu przewidywanej postaci rozwiązania dostajesz układ równań
który przypomina wzory Vieta pewnego równania
Tzw równanie rozwiązujące otrzymujesz z wzorów Vieta
30 paź 16:16
Mariusz:
x3−7x2+16x−12
Jak chcesz grupowaniem to możesz w ten sposób
x3−7x2+16x−12=x3−8+x2−4−8x2+16x
(x−2) (x2+2x+4)+(x−2)(x+2)−8x(x−2)
(x−2)(x2+2x+4+x+2−8x)
(x−2)(x2−5x+6)
(x−2)(x−2)(x−3)
30 paź 16:51
BAI PING TING: Dziekuje Ci
Mariusz
30 paź 16:54
Mariusz:
Spróbujesz uogólnić metodę Cardano na równania czwartego stopnia ?
Jak się gdzieś zatrzymasz to podpowiem
30 paź 17:07
BAI PING TING: Tak Mariusz sprobuje . Tylko ze teraz lapie mnie chyba grypsko
jak bede zdrowszy (lepiej myslal ) to sie do Ciebie zglosze .
30 paź 17:10
Mariusz:
Ja we wtorek poszedłem do stomatologa tylko w bluzie i trochę się ochłodziłem
ale nie czuję abym się po tym przeziębił
Ja teraz próbuje bawić się drzewkami
Na razie przyjąłem założenie że struktura pojedynczego węzła
jest taka sama jak struktura węzła listy
a samo drzewko różni się od listy sposobem wiązania węzłów
Przez to założenie możliwa jest tylko iteracja od korzenia do liści
(tak wiem popularne są trzy sposoby przechodzenia drzewka binarnego
preorder,postorder,inorder)
Używając wstawiania do drzewa BST i przechodzenia drzewa inorder można np
posortować listę
Jeśli uda nam się zbudować drzewo binarne posiadające własność kopca
to można zaimplementować kolejkę priorytetową
Szybkiego powrotu do zdrowia
30 paź 21:57