Rozwiaz rownanie
BAI PING TING: Rozwiazac rownanie
Tutaj normalnie jechalbym ze wzorow skroconego mnozenia
(a−b)
4= a
4−4a
3b+6a
2b
2−4ab
3+b
4
30 paź 10:24
jc: Podstaw x=y+2. Otrzymasz (y−1/2)4 + (y+1/2)4=1
Teraz możesz korzystać ze wzoru na 4 potęgę sumy.
2(y4 + 6y2/4 + 1/16) = 1
30 paź 10:40
BAI PING TING: dzien dobry
jc 
Dlaczego mam podstawic x=y+2?
30 paź 10:48
jc: Aby wyszło równanie dwukwadratowe.
30 paź 11:10
Mila:
(x−(5/2))
4+(x−(3/2))
4=1
(t−1)
4=1−t
4
(t−1)
4=(1−t)*(1+t)*(1+t
2)
(t−1)
4−(1−t)*(1+t)*(1+t
2)=0
(t−1)*[(t−1)
3+(1+t)*(1+t
2)]=0
t−1=0 lub [(t−1)
3+(1+t)*(1+t
2)]=0
t=1 lub t
3−t
2+2t=0
| | 3 | |
x− |
| =1 lub t=0 lub t2−t+2=0 |
| | 2 | |
====================
30 paź 18:20
BAI PING TING: Dobry wieczor i dziekuje
30 paź 18:38
jc: Wybieramy +.
| | 1 | | 1 | |
y2 = |
| , y=± |
| , x=5/2 lub x=3/2. |
| | 4 | | 2 | |
30 paź 18:39