Udowodnij inkluzję dla dowolnych zbiorów A, B, C
Registerr: Udowodnij, że dla dowolnych zbiorów A, B, C
AnB ⊂ C ⊂ A ⇔ (AnB)uC)\A = (AnB)\C
Na zajęciach robiliśmy to w ten sposób, że wybieraliśmy np. x ∊ A i dowodziliśmy inkluzji w
dwie strony, ale tutaj mam bardziej złożone zadanie i nie wiem jak się za to zabrać, ktoś
pomoże?
30 paź 16:38
Blee:
(AnB) ⊂ C z tego wynika, że (AnB)\C = ∅ czyż nie

oraz
(AnB) ⊂ C z tego wynika, że (AnB) u C = C
natomiast C ⊂ A więc mamy:
((AnB) u C)/A = C/A = ∅
więc w ⇒ tak to możesz pokazać
natomiast w drugą stronę bym nie był taki pewien:
A = {1,2}
B = {1}
C = {1,2}
((AnB)uC)\A = ∅ = (AnB)\C
Ale przecież C ⊄ A tylko C
⊆ A
30 paź 16:57
Blee:
można też zastosować:
A\B = A n B'
A n (BuC) = (AnB) u (AnC)
więc:
(AnB)uC)\A = (AnB)uC) n A' = ((AnB) n A') u (C n A') = ( ∅ ) u (C\A) = C\A
w ten sposób masz troszeczkę uproszczoną postać
30 paź 17:01