Zadanie dowodowe - funkcje
Patryk: Witam,
Potrzebuję aby ktoś ocenił co wykonałem poprawnie zadanie poniżej, ponieważ nie jestem pewny.
| | x3+1 | |
Funkcja f określona jest wzorem f(x) = |
| . Wykaż, że jeżeli dla dwóch ujemnych liczb |
| | x2 | |
a i b zachodzi równość f(a)=f(b), to liczby a i b są równe.
−b
2a + b
2 = −a
2b + a
2
−b
2a + b
2 + a
2b − a
2 = 0
a
2b − b
2a + b
2 − a
2 = 0
ab(a−b) + (a−b)(a+b) = 0
(a−b)(ab+a+b) = 0
a, b − liczby ujemne:
a−b = 0 <=> a=b
(ab+a+b) > 0 Sprzeczność −−−> jeśli a=b to nawias nie będzie równy 0
Coś takiego?
30 paź 16:26
Blee:
a dlaczego skoro masz f(x) = U{x
3+1{x
2}
to później w liczniku masz a i b w pierwszej potędze
30 paź 16:30
30 paź 16:30
Blee:
(ab+a+b) > 0 <−−− a niby skąd taki wniosek? niech a = b = −0.1 wtedy to wyrażenie będzie
mniejsze od 0
30 paź 16:32
Blee:
I gdzie tu jest ta sprzeczność
30 paź 16:32
Patryk: O kurde, pomyliłem się, do poprawki...
30 paź 16:33
Blee:
druga sprawa −−− która wyjaśnia dlaczego (ab + a + b) > 0 jest taka, że tutaj de facto a,b >
0 (patrz Twój zapis)
30 paź 16:38
jc: a, b < 0
...
(a
2b
2 − a − b)(a−b) = 0
a
2b
2 − a − b > 0 bo −a > 0, −b >0 i a
2b
2 > 0
Dlatego a=b.
30 paź 18:32
Patryk: Dziękuję
30 paź 19:06