Zbiory, zawieranie się w zbiorze, przynależność do zbioru
Registerr: Niech X = {N, {N}}. Które z poniższych stwierdzeń są prawdziwe?
1. N zawiera się w X
2. N należy do X
3. {N} zawiera się w X
4. {N} należy do X
Czy istnieje zbiór X dla którego wszystkie powyższe stwierdzenia są prawdziwe?
Oki, więc zbiór X składa się z elementów: zbiór(?) liczb naturalnych oraz singleton zbioru
liczb naturalnych (proszę mnie poprawić w razie czego).
Myślę, że prawdziwe są 2, 3, 4, bo:
2) N jest elementem więc "należy" do X
3) {N} jest zbiorem, więc "zawiera się" w X
4) N jest elementem więc "należy" do X
Nie wiem jednak jak uzasadnić 1) i odpowiedzieć na pytanie. Pomoże ktoś?
30 paź 16:34
Pytający:
1. (1∊ℕ ∧ 1∉X) ⇒ ℕ⊄X
2. ℕ∊{ℕ, {ℕ}} ⇒ ℕ∊X
3. (∀A∊{ℕ} A∊X) ⇒ {ℕ}⊂X // bo jedyny element A∊{ℕ} to A=ℕ i ℕ∊X
4. {ℕ}∊{ℕ, {ℕ}} ⇒ ℕ∊X
"Czy istnieje zbiór X dla którego wszystkie powyższe stwierdzenia są prawdziwe? "
Tak, dla X = ℕ∪{ℕ, {ℕ}} wszystkie powyższe stwierdzenia są prawdziwe.
30 paź 17:42
Registerr: Bardzo dziękuję!
30 paź 19:12
Pytający:
Mała poprawka, ale chyba oczywiste, że chodziło o:
4. {ℕ}∊{ℕ, {ℕ}} ⇒ {ℕ}∊X
30 paź 20:31