Topologia
bob: Witam, mam problem z topologią, konkretnie z twierdzenie Banacha które jest zwiazane z
kategorią Baire'a
otóż, mówimy że zbiór jest pierwszej kategorii jeżeli da się go przedstawić jako przelicalną
sumę zbiorów nigdzie gęstych
jeżeli nie jest pierwszej to jest kategorii drugiej.
Teraz dochodze do twierdzenia Banacha kategory theorem i tresc jego brzmi natsepująco;
In a topological space X,
the union of any family of open sets of first category is of first category
z grubsza tlumacząc chodzi o to, że podobno w przestrzeni topologicznej X suma każdej rodziny
zbiorów otwartych pierwszej kategorii jets pierwszej kategorii
Nie rozumiem więc jak to jest możliwe że wgl istenieje cos takiego jak ZBIÓR otwarty Pierwszej
kategorii

?
skoro zbior pierwszej kategorii to przeliczalna suma zbiorow nigdzie gestych a suma zbiorow
nigdzie gestych jest nigdzie gesta wiec nie moze byc otwarta nie mogę tego pojąc
Czy ktos z was moze mi to rozjasnić

? z góry dziekuje za wszelkie odpowiedzi
30 paź 19:13
bob: ktoś coś?
30 paź 20:57
bob: ?
3 lis 13:26
ABC:
masz taki problem że masz za małą wyobraźnię
3 lis 13:49
bob: a Ty masz problem czytania ze zrozumieniem
3 lis 15:56
ABC:
ja dobrze rozumiem że ty nie możesz sobie wyobrazić zbioru otwartego pierwszej kategorii
3 lis 15:57
bob: No nie potrafię, ale chyba dlatego, że przypisuję otwartośc zbioru do przestrzeni metrycznej,
natomsiat z definicji topologii zbior należący do topologi jest otwarty a mogą to byc po
prostu punkty które w przestrzeni metrycznej będą domknięte natomiast jako elemety bardziej
ogólnej od przestrzeni metrycznej, topologii będą otwarte
3 lis 16:03
ABC:
dobrze kombinujesz, nie każda topologia pochodzi od metryki, a nawet gdy pochodzi od metryki
dyskretnej to zbiory jednopunktowe są otwarte
3 lis 16:07
Adamm:
Hm. To może taki trywialny przykład, zbiór pusty
3 lis 16:11
bob: no dobra, ale w takim razie jeżeli z definicji kazdy element topologi jest zbiorem otwartym
to jeżeli np mamy topologie
{{a},{b},{a,b},zbior pusty }− nie jestem pewien czy poprawnie okreslona topologia no ale nawet
jezeli jest tam jeszcze kilka zbiorow to czym jest zbior nigdzie gęsty w takiej topologii

?
3 lis 16:18
Adamm:
Ta topologia jest indukowana przez metrykę d(a, b) = 1, d(x, x) = 0, x∊{a, b}.
3 lis 16:27
Adamm:
W przestrzeni metrycznej, gdyby A był otwarty i nigdziegęsty, to jeśli A byłby niepusty,
to mielibyśmy pewną kulę K⊂A, i wtedy int(cl(A)) ≠ ∅, sprzeczność.
Jedyny zbiór otwarty nigdziegęsty w przestrzeni metryzowalnej to ∅.
3 lis 16:29
bob: no to w takim razie do jakich przestrzeni odnosi się to twierdzenie banacha które podałem na
samym początku ? jakiś przykład
3 lis 16:31
Adamm:
Właściwie to sam nie wiem.
Jeśli A jest otwarty i nigdziegęsty, to A⊂cl(A) więc A⊂int(cl(A)), skąd A = ∅.
3 lis 16:58
bob: No właśnie, dlatego wcześniej napisałem że nie jestem w stanie sobie wyobrazić zbiorów
otwartych pierwszej kategorii
3 lis 17:01
Adamm:
Zgaduję, że dla autora to co nazywasz zbiorem pierwszej kategorii, jest zbiorem
drugiej kategorii, i na odwrót.
3 lis 17:03
3 lis 17:10
Adamm:
Zapomniałem że pytanie było o otwarte zbiory 1 kategorii, a nie o otwarte zbiory
nigdziegęste.
Weź sobie np. Q z metryką Euklidesową, wtedy samo Q jest 1 kategorii, a jest otwarte.
3 lis 17:20