wektor v = [a,b], wektor w= [3b, -4a], 3v-2w=[3,5].
uczen: Niech a, b będą pewnymi liczbami rzeczywistymi.
Niech wektor v = [a,b], wektor w= [3b, −4a] będą takimi wektorami,
że zachodzi 3v−2w=[3,5]. Wskaż wszystkie prawdziwe opcje.
a) Zachodzi a= 13/19, b= −3/19.
b)Dlugosc wektora v jest mniejsza niż 1.
c)Zachodzi a= −b.
d)Zachodzi a=10/19, b= −4/19.
Z gory dzieki
30 paź 01:29
janek191:
a)
3 v − 2 w = [ 3a, 3 b] − [ 6 b , − 8 a] = [ 3 a − 6 b, 3 b + 8 a] = [ 3, 5]
wiec
3 a − 6 b = 3
8 a + 3 b = 5 / * 2
3 a − 6 b = 3
16 a + 6 b = 10
−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
19 a = 13
==========
| | 104 | | 95 | | 104 | | 9 | |
3 b = 5 − 8 a = 5 − |
| = |
| − |
| = − |
| |
| | 19 | | 19 | | 19 | | 19 | |
===========
TAK
| | 13 | | 3 | |
b) v = [ a, b] = [ |
| , − |
| } |
| | 19 | | 19 | |
| | 169 | | 9 | | 178 | |
I v I2 = |
| = |
| = |
| |
| | 361 | | 361 | | 361 | |
więc
I v i < 1
======
TAK
c) NIE d) NIE
30 paź 09:54
uczen:: dziekuje
30 paź 18:49