matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równania i nierówności
Kawka:
(1/2)
3x+1
+ (1/2)
3x
= 12 W jaki sposób mam rozłożyć tę 12?
30 paź 02:42
Kawka:
Dobra, już sama zrozumiałam
Trzeba pobawić się w podstawianie literą T, później delta i voila
30 paź 02:59
Cy-57MAKS:
1
1
1
3x
*
+
3x
=12
2
2
2
1
1
3x
(
+1)=12
2
2
1
3x
=12/(3/2)=8
2
1
log
1/2
3x
= log
1/2
8
2
3x=−3 x=−1 Sprawdzenie
1
1
−2
+
−3
= 4+8=12
2
2
30 paź 08:28
Eta:
1
(
)
3x
=8 (bez logarytmów)
2
2
−3x
=2
3
−3x=3 x=−1
=====
30 paź 08:43
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick