matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 3.9.2009
Zadania
Odp.
1
oli:
f(x,y)=x
2
+2xy+2y
2
−4x−6y
2
!!!!!!!!!!!!!!!!:
Uprość wyrażenie
15
ZUZA:
POMÓŻCIE
Ile boków ma wielokąt wypukły w którym suma miar kątów wewnętrznych wynosi 1800 stopni ?
3
Maniek:
Witam! potrzebuje waszej pomocy
Zamień na ułamek zwykły podany ułamek okresowy:
6
paula:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
1
Pati:
Parabola przecina oś Ox w punktach (0,2) i (0,6) , a jej wierzchołek leży na okręgu (x−4)2 + (y−1)2=25− wykonaj rysunek.. Oblicz pozostałe punkty wspólne paraboli i okręgu.
8
wink:
oblicz odległość punktu P=(2,6) od symetralnej odcinka AB o końcach A=(1;1) i B=(5,7)
8
Patka:
Parabola przecina oś Ox w punktach (0,2) i (0,6) , a jej wierzchołek leży na okręgu (x−4)
2
+ (y−1)
2
=25− wykonaj rysunek.. Oblicz pozostałe punkty wspólne paraboli i okręgu.
5
Mariusz:
Witam, mam pewien problem mam wykazać że
11
Marta:
Oblicz pole rombu którego bok ma długość 4cm a kąt rozwarty rombu ma miarę 150
1
Paula:
Kapitał firmy w koku 2000 wynosił 100000zł. Po pierwszym roku powiększył się o 5 %, a po drugim roku wzrósł o 35 %. o ile średnio procent rocznie wzrastał kapitał firmy w ciągu tych dwóch
20
Flippy:
Pokarze mi ktoś jak to się rozwiązuje ?
1
Grandix:
Jaką liczbą musi być x, aby zachodziła poniższa równość
1
Paula:
Oblicz Pole dowolnego trójkąta ABC, gdzie długość przeciwprostokątnej |AC|=6, długośc boku |AB|= 4, długość |BC|− nie podana. Kąt między |AB| a |AC| wynosi 30 stopni.
5
Kasia:
Liczby Kasia: Przybliżenie dziesiętne z dokładnością do 0,001 liczby √5 + √3 wynosi 3,968. Nie używając kalkulatora, oblicz ile wynosi przybliżenie liczby 1/√5−√3 z dokładnością do 0,001.
5
esia:
proszę obl mi to nie kapuje tego w ogóle
Wyznacz NWD i NWW 16, 18, 24
2
djjjaklllllllllll:
Na prostej k o równaniu 2x+y−1=0 wyznacz punkt P tak, aby suma kwadratów odległości punktu P od punktów A=(3;3) i B=(−7;7) wynosiła 68.
3
esia:
Wyznacz NWD i NWW 16, 18, 24
1
oła:
Podaj wzór funkcji P(x) opisującej pole prostokątnej działki budowlanej w zależności od długości przekątnej x jeżeli wiadomo że działkę można podzielić na 2 kwadraty.
2
Kasia:
Przybliżenie dziesiętne z dokładnością do 0,001 liczby
√
5
+
√
3
wynosi 3,968. Nie używając kalkulatora, oblicz ile wynosi przybliżenie liczby 1/
√
5
−
√
3
z dokładnością do 0,001.
4
hirsz:
√
9,5−3
√
2
=3−0,5
√
2
0
HELP:
:::rysunek::: Prosze o obliczenie litraza skrzyni POMOCY
1
Madzia34:
Jeśli średnia arytmetyczna liczb a,b,c,d,22 jest równa 14, to średnia arytmet.liczb a,b,c,d wynosi...?
5
***mat***:
oblicz: (1) (3) (5) (39) (41)
8
bielec:
17.42−7.38+13.5=
4
Beata:
x
5
−x
3
−8x
2
+8 Rozłóż wielomian na czynniki możliwie najniższego stopnia.
1
Asia :):
Podane Daty wydarzen zapisz w systemie arabskim : a)MDCIX
1
ewel:
znaleźć ekstrema lokalne funkcji: f(x,y) = 4xy + x
−1
+ y
−1
7
amigo:
∫(x
4
)/(x
2
+1) Jak obliczyc ta calke prosze o pomoc
1
kasia:
:::rysunek::: Ile wyrazów ciągu a
n
=
n+15
n
jest liczbami całkowitymi?
2
Phoebe:
Czy miejsce zerowe z funkcji y=(1/3)
x+2
−1 liczy się ze wzoru: (1/3)
x+2
−1=0?
2
yve:
Na półce ustawiamy w jednym rzędzie 4 książki historyczne i 5 książek matematycznych. Na ile sposobów można ustawić wszystkie książki, jeżeli książki historyczne ustawiamy na początku?
2
piotrek:
WITAM PROSZE O POMOC POTRZEBUJĘ OBLICZYC ILE LITRÓW MA SKRZYNIA BASOWA CZYLI OBJETOŚĆ WYMIARY: SZEROKOŚĆ 90 CM WYSOKOŚĆ 41 CM GŁĘBOKOŚĆ DOLNA 45 CM
1
vercia5:
1. oblicz −(−
2
3
)
4
2
j:
z jakich dan prostych zlozone sa nastepujace zdania zlozone: a) Jeśli ludzie chodzą pod parasolami, to pada deszcz lub mocno świeci słońce.
4
v:
dlaczego zdanie 1+2 = 4 jest zdaniem logicznym ? albo x > 6 ?
22
hannaa:
Otóż mam problem z zadaniem tj: Dla jakich wartości parametru a∊R prosta AB⊥BC jeśli:
3
ewel:
SOS czy ktos potrafi to obliczyc? ekstermum (o ile istnieje) danej funkcji: f(x, y,z,t)= 2x
2
+ 3y
2
+ 2z
2
+ t
2
− 2xy +3xz − 2xy + 3xz −2yt − zt − x − 4y − 3z + t
1
brzoza:
W równoległoboku ABCD, w ktorym kat przy wierzchołku A ma 60 stopni, na boku AB odmierzono odcinek |AK|=|AD|. Oblicz pole i obwód tego równoległoboku jeśli kąt DKC = 90stopni,a |AB| =
1
brzoza~:
W równoległoboku ABCD polaczono kolejno odcinkami środki boków i otrzymano czworokąt EFGH. Jaka część pola równoległoboku ABCD stanowi pole równoległoboku EFGH, Odpowiedz uzasadnij.
0
ewel:
witam, mam problem z takim oto zadaniem: obliczyc ekstermum (o ile istnieje) danej funkcji: f(x, y,z,t)= 2x
2
+ 3y
2
+ 2z
2
+ t
2
− 2xy +3xz − 2xy + 3xz −2yt − zt − x − 4y − 3z + t Czy
2
Paulina:
Pierwszy słupek ma podstawę długości 8 cm, a jego pole ma wysokość 10. Jaka jest wysokość słupka?
18
nelson:
Proszę państwa otóż dany jest ciąg geometryczny a
n
, gdy dodamy do drugiej wartości tego ciągu liczbę 8 otrzymamy ciąg arytmetyczny, gdy zaś dodamy do trzeciej wartości nowopowstałego ciągu
6
Bielik:
Mam takie zadania do zrobienia. Potrafi ktoś to rozwiązać? Nie chodzi mi tyle o wyniki co o metodą rozwiązania. Jestem w kropce a niedługo egzamin poprawkowy...