Zadanie
ZUZA: POMÓŻCIE

Ile boków ma wielokąt wypukły w którym suma miar kątów wewnętrznych wynosi 1800 stopni ?
3 wrz 22:16
Bogdan:
Podaj wzór na sumę miar kątów wewnętrznych n−kąta wypukłego.
3 wrz 22:18
3 wrz 22:19
ZUZA: (n−2)*180 stopni
3 wrz 22:20
ZUZA: patrze i co dalej Bogdan
3 wrz 22:21
AROB: Ułóż równanie i wylicz szukane n.
3 wrz 22:23
ZUZA: 1800 wyjdzie tak Bogdan
3 wrz 22:23
ZUZA: nie wiem
3 wrz 22:25
ZUZA: jakie równanie:(
3 wrz 22:27
AROB: (n−2)*180 = 1800 /:180
n−2=10
n = 12
3 wrz 22:28
Eta:
( n−2)*180
o = 1800
o => n −2 = 10 to
n = 12
odp: takim wielokątem jest
dwunastokąt
3 wrz 22:30
ZUZA: dzięki
3 wrz 22:30
Eta:
Witaj
AROB
3 wrz 22:31
AROB: Witaj
Eto 
Widzę, że pracujesz dziś ofiarnie, podziwiam poświęcenie. Co to jednak znaczy, gdy się coś
kocha.
A przy okazji, mam małe pytanko: w jaki sposób napisać znak iloczynu zbiorów? Nie mogę znaleźć
takiej czcionki.
3 wrz 22:38
Bogdan:
Witaj AROB i Eto, inne znaki, w tym ∩ są pod przyciskiem inne obok przycisku
rysuję.
3 wrz 22:41
AROB: Witaj
Bogdanie, faktycznie, nie odkryłam jeszcze tego. Ale dzięki Twym i Ety wskazówkom,
już wiele potrafię napisać i narysować. Dziękuję Wam bardzo za życzliwą współpracę.
Pozdrawiam serdecznie.
3 wrz 22:48