odległość punktu
wink: oblicz odległość punktu P=(2,6) od symetralnej odcinka AB o końcach A=(1;1) i B=(5,7)
3 wrz 20:59
Eta: pomagam
3 wrz 21:07
Eta:
Już jestem

....musiałam na chwilkę wyjść.
wyznacz współrzędne środka odcinka AB ,
| | xA + xB | | yA + yB | |
S( xS, yS) x S= |
| i yS = |
|
|
| | 2 | | 2 | |
wyznacz współczynnik kierunkowy prostej AB:
a
1= U { y
A − y
B}{ x
A − x
B}
symetralna jest prostopadła do pr.AB i przechodzi przez S
więc jej równanie napisz tak:
sym.AB : y − y
S = −
1a1( x − x
S)
przekształć to równanie do postaci ogólnej
i skorzystaj ze wzoru na odległość punktu P od niej
zobacz wzór tutaj
1249
i to wszystko .... powodzenia .
3 wrz 21:20
Eta:
poprawiam chochlika:
3 wrz 21:27
wink: coś w ten deseń robiłem, ale za cholerę nie mogłem dojść do końca.
dziękuje Eta, jak zawsze poratujesz!
3 wrz 21:34
Eta:
W matematyce nie ma "deseni" jest logiczne myślenie
3 wrz 21:45
wink: no i w tym tkwi cały problem
3 wrz 21:59
Eta:
Dobranoc, miłych snów
3 wrz 22:26
wink: dobranoc : )
3 wrz 22:28