kombinatoryka, dwumian Newtona, symbol Newtona
***mat***: oblicz:
(1) (3) (5) (39) (41)
( ) + ( )+ ( )+ ...+ ( )+ ( )
(0) (2) (4) (38) (40)
niestey nie ma tu symbolu Newtona... te bałwanki gto kolejno "1 po 2" "3 po 2" "5 po 4" itd
3 wrz 18:50
AS: Symbole Newtona wpisuje się następująco:
3 wrz 19:03
3 wrz 22:39
Eta:
OK, dokończymy

tak jak wskazał
Bogdan
obliczając otrzymasz;
1 +3 +5 +.... +39 +41 −−− to suma ciągu arytm. o różnicy r= 2 i a
1 = 1
n obliczymy : a
n = a
1 +( n−1)*r a
n = 41 ,,, podstaw dane i wyznacz n
następnie podaj wartość tej sumy...
4 wrz 00:28
Bogdan:
Dodam jako ciekawostkę.
Suma kolejnych liczb nieparzystych: 1 + 3 + 5 + 7 + ... + k składa się z n składników,
oraz
1 + 3 + 5 + 7 + ... + k = n
2.
W tym zadaniu k = 41.
4 wrz 00:48
Eta:
4 wrz 16:24