Dla jakich wartości parametru
hannaa: Otóż mam problem z zadaniem tj:
Dla jakich wartości parametru a∊R prosta AB⊥BC jeśli:
A(a2,a), B(4,6), C(a+7, a+4)
3 wrz 15:36
Eta:
co oznacza ten znaczek ? ∊ −−−−
3 wrz 19:40
hannaa: a należy do rzeczywistych
3 wrz 19:45
Eta:
to wiem

ale co oznacza ? AB ∊ BC ?
3 wrz 19:50
hannaa: AB prostopadła do BC mi się wyświetla dobry znaczek

może jakaś pomyłka
3 wrz 20:18
Bogdan:
Mnie też wyświetla się znak prostopadłości (odwrócone T). Eto, myślę, że Twoja przeglądarka
nie widzi wszystkich znaków, miałem kiedyś to samo. Za radą Jakuba przeszedłem na Mozilla
Firefox i teraz wszystkie przyciski z symbolami mam dostępne.
3 wrz 20:25
Bogdan:
nannoo, wyznacz współczynnik kierunkowy aAB prostej zawierającej A, B oraz
współczynnik kierunkowy aBC prostej zawierającej B, C, potem skorzystaj z warunku
prostopadłości prostych.
3 wrz 20:28
Bogdan:
Przepraszam, powinno być hannoo
3 wrz 20:28
Bogdan:
Podpowiedź:
Jeśli prosta y = ax + b zawiera punkty A(x
1, y
1) i B(x
2, y
2), to:
| | y1 − y2 | | y2 − y1 | |
a = |
| lub a = |
| |
| | x1 − x2 | | x2 − x1 | |
3 wrz 20:59
hannaa: Moze wyjdę na niekumatą ale nie rozumiem

ja myślałam zeby może podstawić do równania prostej y = ax + b punkty A i B i zrobić układ
równan ale nie wiem czy to coś da
3 wrz 21:09
Bogdan:
Jaki jest warunek prostopadłości prostej k1: y = a1x + b1 z prostą k2: y = a2x + b2 ?
3 wrz 21:46
hannaa: No że a1a2=−1
4 wrz 14:47
Bogdan:
To oblicz teraz wartości współczynników aAB i aBC, następnie skorzystaj z warunku,
który podałaś: aAB * aBC = −1.
4 wrz 15:09
hannaa: no to wychodzi
aAB=a−6a2−4
aBC=a−2a+3 ale później wychodzi równanie którego na poziomie drugiej klasy liceum nie
umiem rozwiązać bo będzie to bodajże równanie trzeciego stopnia
4 wrz 15:38
Bogdan:
Będzie równanie drugiego stopnia.
4 wrz 15:44
Bogdan:
A = (a
2, a), B = (4, 6), C = (a + 7, a + 4)
| | a − 6 | | a − 6 | |
aAB = |
| = |
| |
| | a2 − 4 | | (a − 2)(a + 2) | |
| | a − 6 | | a − 2 | |
aAB * aBC = −1 ⇒ |
| * |
| = −1 |
| | (a − 2)(a + 2) | | a +3 | |
Założenie: a∊R\{−2, 2, −3}
| | a − 6 | |
Po skróceniu przez (a − 2) otrzymujemy: |
| = −1, dokończ |
| | (a + 2)(a + 3) | |
4 wrz 15:54
hannaa: Wyszło równanie kwadratowe a
2+6a=0 wyliczyłam delte Δ=36 no i pierwiastki
4 wrz 16:08
Bogdan:
To jest równanie kwadratowe niezupełne, które rozwiązuje się bez Δ.
a2 + 6a = 0 ⇒ a(a + 6) = 0 ⇒ a = 0 lub a = −6.
Przy okazji: √36 = 6
4 wrz 16:15
hannaa: aaa no tak

heh mat−fiz...
4 wrz 16:17
Miś:
Jeśli jesteś w mat−fiz. to znasz wektory i zapewne wiesz że iloczyn skalarny 2 wektorów
prostopadłych jest równy zero. Nie będe pisał stzrałek po to jest kłopotliwe.
BA = [a2 − 4 ; a − 6]
BC = [a + 3 ; a − 2]
BA * BC = (a2 − 4)*(a + 3) + (a − 6)*(a − 2) = 0
Po kolejnych przekształceniach:
(a − 2) * a * (a − 6) = 0
a=2 ⋁ a=0 ⋁ a=6
4 wrz 22:35
Miś:
Pomyłka
Ma być
(a − 2) * a * (a + 6) = 0
czyli
a=0 lub a=2 lub a=−6
4 wrz 22:47
Miś:
Bogdan odrzucił rozwiązanie dla a = 2,
a niestety dla tej wartości parametru prosta AB jest prostopadła do osi X,
a BC jest równoległa do osi X i są wzajemnie prostopadłe.
4 wrz 22:54
hannaa: Dzięki wam wszystkim
5 wrz 15:27