calka
amigo: ∫(x4)/(x2+1)
Jak obliczyc ta calke prosze o pomoc
3 wrz 18:01
Eta:
x€ R
| | x4 | |
Rozkładamy ; |
| na ułamki proste :
|
| | x2 +1 | |
| | x4 | | 1 | |
|
| = ( x2 −1) + |
|
|
| | x2+1 | | x2 +1 | |
zatem :
| | dx | | x3 | |
∫ ( x2 −1) dx + ∫ |
| = |
| − x + arctgx +C |
| | x2 +1 | | 3 | |
3 wrz 19:18
Eta:
I co?
amigo ?

zgadza się ?
3 wrz 19:36
amigo: zgadz sie. dzieki bardzo
3 wrz 20:08
amigo: A moze ktos mi napisac w jaki sposob zamienic x4/(x2+1) na te ulamki proste?
3 wrz 20:19
Eta:
dzielisz x
4 przez x
2 +1 , bo stopień licznika jest większy od stopnia mianownika
x
4 : ( x
2 +1) = x
2 −1
−x
4 − x
2
−−−−−−−−
= − x
2
+x
2 +1
−−−−−−−−−
= 1 −−− reszta
| | x4 | | 1 | |
zatem: |
| = x2 −1 + |
| |
| | x2+1 | | x2 +1 | |
3 wrz 20:38
amigo: dzieki. teraz wydaje sie to takie proste
3 wrz 20:43
Eta:
3 wrz 20:44