wielomiany
Beata: x5−x3−8x2+8
Rozłóż wielomian na czynniki możliwie najniższego stopnia.
Mi wyszło tak: (x2−1)(x3−8) i nie wiem czy to koniec zadania?
3 wrz 18:29
elo: x3(x2−1)−8(x2−1)=(x3−8)(x2−1)=(x−2)(x2+2x+4)(x−1)(x+1)
x3−8 trzeba rozłożyc wykorzystując wzór skróconego mnożenia
x2−1 trzeba rozłożyc wykorzystując wzór skróconego mnożenia (z reszta nawet jak liczysz deltę
to widzisz, że ma pierwiastki, bo Δ=4, czyli >0)
3 wrz 18:43
Beata: a mozesz podpowiedziec jak rozlozyc x
3−8
3 wrz 19:17
3 wrz 19:21
Beata: aha dzieki troche pomyślałam i doszłam do tego (chociaż po chwili)
3 wrz 19:44