Parabola i okrąg
Patka: Parabola przecina oś Ox w punktach (0,2) i (0,6) , a jej wierzchołek leży na okręgu
(x−4)2 + (y−1)2=25− wykonaj rysunek.. Oblicz pozostałe punkty wspólne paraboli i okręgu.
3 wrz 20:43
Bogdan:

Środek okręgu S = (4, 1), długość promienia okręgu R = 5,
miejsca zerowe paraboli: x
1 = 2, x
2 = 6,
| | 2 + 6 | |
odcięta wierzchołka paraboli xw = xV = |
| = 4, |
| | 2 | |
rzędna wierzchołka paraboli: (4 − 4)
2 + (y − 1)
2 = 25 ⇒ y − 1 = 5 lub y − 1 = −5,
stąd y
W = 6, y
V = −4
Przypadek I:
Korzystamy z postaci iloczynowej paraboli.
| | −3 | |
Parabola z punktem W(4, 6): 6 = a(4 − 2)(4 − 6) ⇒ −4a = 6 ⇒ a = |
| |
| | 2 | |
| | −3 | | −3 | |
y = |
| (x − 2)(x − 6) ⇒ y = |
| x2 + 12x − 18 |
| | 2 | | 2 | |
Przypadek II:
Korzystamy z postaci iloczynowej paraboli.
Parabola z punktem V(4, −4): −4 = a(4 − 2)(4 − 6) ⇒ −4a = −4 ⇒ a = 1
y = (x − 2)(x − 6) ⇒ y = x
2 − 8x + 12
Czy wiesz, co dalej trzeba robić?
3 wrz 21:41
AROB: Ale te punkty przecięcia z osią OX (w treści zadania) , to przecież nie takie, tylko (2,0) i
(6,0).
3 wrz 22:00
Bogdan:
Myślę, że powinno być: (2, 0), (6, 0), bo mają to być punkty przecięcia osi x.
Ponadto obecnie w szkole ponadgimnazjalnej omawia się wyłącznie parabolę z osią symetrii
równoległą do osi y, nie ma w programie nauczania paraboli z osią symetrii równoległa do osi x.
Przyjąłem, że Patka popełniła tzw. czeski błąd i przestawiła liczby.
3 wrz 22:16
Patka: hmm nie popełniłam błędu, gdyż taka jest treść zadania. A owe zadanie jest z liceum . Też mnie
to zadziwiło i skłoniło do wystawienia tego zadania na forum, bo nie mogłam wykonać nawet
rysunku.
4 wrz 14:12
Bogdan:
Owszem, popełniłaś błąd. Należało samemu poprawić treść zadania, jeżeli coś się w nim
nie zgadzało, a nie bezmyślnie przepisywać. Punkty, które podałaś: (0, 2), (0, 6) leżą
przecież na osi y, a nie na osi x. Powinnaś tu podać: punkty na osi x: (2, 0), (6, 0).
4 wrz 15:14
Patka: no to powinnam wyznaczyć wspólne punkty okręgu z parabolą ale nie wiem jak .
4 wrz 19:16
Bogdan:
Dla znalezienia wspólnych punktów dwóch linii, których równania są znane, trzeba rozwiązać
układ tych równań.
W tym zadaniu mamy 2 przypadki, a więc trzeba rozwiązać 2 układy równań.
Przypadek I:
(x − 4)
2 + (y − 1)
2 = 25
Tu jedno rozwiązanie już znamy, to punkt W = (4, 6).
Przypadek II:
(x − 4)
2 + (y − 1)
2 = 25
y = x
2 − 8x + 12
Tu jedno rozwiązanie już znamy, to punkt V = (4, −4).
Rozwiąż sama te układy równań.
4 wrz 20:52
Patka: Próbowałam je rozwiązać:
i jak obliczam wspólny punkt paraboli y= x
2 − 8x + 12to:
(x − 4)
2 + (y − 1)
2 = 25
x
2 −8x+ 16+ y
2− 2y +1−25=0
x
2 −8x+y
2−2y−8=0
\teraz za y mam podłożyć parabole?
x
2−8x+(x
2−8x+12)
2− 2(x
2−8x+12)−8=0
x
2 − 8x+x
4+64
2+144−2x
2+16x−24−8=0
i wychodzi mi x
4 +63x
2 + 8 x+112=0
i nie wiem co dalej, to w ogóle dobrze jest?
Nie wiem jak ponieś (x
2−8x+12)
2 to wyrażenie do potęgi
5 wrz 14:05