wyznacz NWW i NWD
esia: Wyznacz NWD i NWW 16, 18, 24
3 wrz 19:57
esia: Pomóżcie pliss
3 wrz 19:59
AS: NWW
1 krok − rozłożyć każdy element na iloczyn prostych czynników
16 = 24
18 = 2*32
24 = 23*3
2 krok − z wszystkich trzech rozkładów wybrać potęgę o największym
wykładniku i wymnożyć
NWW(16,18,24) = 24*32 = 16*9 = 144
Sprawdzenie:
144 : 16 = 9 144 : 18 = 8 144 : 24 = 6
NWD
Z rozkładu na iloczyn wybrać wspólną potęgę o najmniejszym wykładniku
NWD(16,18,24) = 2
4 wrz 19:18
Bogdan:
Przecież to zadanie już raz zamieściłaś, nie ma potrzeby powtarzać jego treści.
19421
4 wrz 21:00