sprawdz stosując definicje pierwiastka
hirsz: √9,5−3√2=3−0,5√2
3 wrz 19:29
Eta:
podnieś obustronnie do kwadratu, otrzymasz:
9, 5 −3
√2 = 9 −2*0,5*3
√2 + 0,25 *2
policz teraz wartość po prawej stronie...i po bólu
3 wrz 19:34
Bogdan:
względnie można zauważyć, że √9,5 − 3√2 = √(3 − 0,5√2)2 = |3 − 0,5√2| = ...
3 wrz 19:49
hirsz: a skąd wzięło się "2*0,5 i 0,25*2'

?
3 wrz 19:58
Eta:
Oczywiście Bogdanie .. można i tak

tyle ,że młodzieży trudniej jest zauważyć tę zależność

Wyjaśnienie: do
hirsz
ze wzoru : ( a −b)
2 = a
2 −2*a*b +b
2
gdzie a = 3 b = 0,5
√2 więc b
2 = (0,5
√2)
2 = 0, 25*2 = 0,5
zatem : 3
2 − 2*3*0,5
√2 + 0,5= 9,5 −3
√2
4 wrz 00:09