.
nelson: Proszę państwa otóż dany jest ciąg geometryczny an, gdy dodamy do drugiej wartości tego ciągu
liczbę 8 otrzymamy ciąg arytmetyczny, gdy zaś dodamy do trzeciej wartości nowopowstałego ciągu
arytmetycznego liczbę 64 to na nowo otrzymamy ciąg geometryczny. Za wszelką okazałą mi pomoc z
góry dziękuję.
3 wrz 13:54
♊: Powinno być jeszcze pytanie jakie to są liczby czy coś w tym stylu

Jest ciąg a
n o początkowych wyrazach
a
n1 →
a1,
a2,
a3
Teraz pierwsze przekształcenie
a
n2 →
a1,
a2 + 8,
a3
Drugie przekształcenie:
a
n3 →
a1,
a2+8,
a3+64
a
n1 i a
n3 są ciągami arytmetycznymi więc jak mają się do siebie ich kolejne wyrazy?
a
n2 jest ciągiem geometrycznym − jak mają się do siebie jego kolejne wyrazy?
Czyli po prostu znajdź "r" i "d".
Wiesz teraz o co chodzi, czy tłumaczyć dalej?
3 wrz 14:22
nelson: wiem co masz na myśli, lecz nie mam pojęcia jak mógłbym w tym przypadku obliczyć r czy też d
3 wrz 14:58
♊: Errata − W moim poprzednim poście an1 i an3 to oczywiście ciągi geometryczne, a an2 to
ciąg arytmetyczny.
Źle wyjasniłem o co mi chodzi (taki skrót myslowy).
Korzystając z informacji jak się oblicza "r" i "d" masz wyliczyć te wyrazy.
Wyjdą 3 równania i masz 3 niewiadome więc obliczyć się da (zacznij od a1 − będzie chyba
najprościej).
4 wrz 09:54
Eta:
Rozwiążę to zad

(1) : a
1, a
1 *q , a
1*q
2 −−− tworzą ciag geom.
(2) :a
1, a
1*q +8 , a
1*q
2 −−− tworza ciąg arytm.
(3): a
1, a
1*q +8, a
1*q
2 +64 −−− tworza ciag geom.
z def. ciągu arytm. w (2) mamy: ( celowo nie piszę a
1 tylko "a" bo mi wygodniej
)
(**) 2( aq +8) = a +aq
i z def. ciagu geom. (3) mamy:
(***) (aq +8)
2 = a ( aq
2 + 64)
mamy zatem dwa równania ( **) i (***) i dwie niewiadome : "a" i "q"
podpowiem jak rozwiazac ten układ równań:
(**) 2aq +16 = a +aq
2
(***) a
2q
2 +16aq +64 = a
2q
2 +64a
z drugiego równania mamy:
(***) 16aq +64 = 64a /: 16 => (***)
aq = 4a −4
podstawiamy do równania pierwszego (**)
otrzymując:
(**) 2( 4a −4) +16 = a +
1a*a
2q
2 ( tu taki "chwyt" )
zatem: 8a − 8 +16 = a +
1a*( 4a −4)
2
(**) ; 8a +8 = a + 16a − 32 +
16a /*a , bo a ≠0
(**) : 8a
2 +8a = 17a
2 −32a +16
(**) : 9a
2 −40a +16 =0 ...... policz teraz deltę i wyznacz "a"
następnie z ( ***) wyznacz "q"
Będą dwa takie ciągi,
i to wszystko
4 wrz 17:27
Eta:
I co "bliźniak " na to?
4 wrz 17:32
Eta:
podam odp

1) ciąg: 3, 12, 36
2) ciąg:
49 , −
209 ,
1009
4 wrz 17:39
Eta:
och chochlik w 1) .... oczywiście 4, 12, 36
4 wrz 17:41
♊: Gdzieś zgubiłem tę kartkę co to na niej to zadanie liczyłem, ale wynik raczej się zgadza
4 wrz 22:01
anmario: Jesteś bardzo taktowną osobą Eta
4 wrz 22:13
Eta:
He,he, .... czy to aluzja ? , bo nie bardzo wiem o co chodzi
4 wrz 22:19
anmario:
Że na razie na tej stronie widzę tylko jedno poprawne rozwiązanie tego zadania tutaj, Twoje.
Bliźniak trochę się pośpieszył z wyciąganiem wniosków i nie widzę możliwości rozwiązania idąc
ścieżką jaką zasugerował po przedstawieniu swoich równań. No chyba, że czegoś nie kojarzę.
4 wrz 22:43
Eta:
Tak , masz rację, dobrze kojarzysz
Nie chciałam
"dołować " bliźniaka. ( może miał dziś zły dzień)
Teraz juz rozumiem ten ... "takt"

Pozdrawiam.
4 wrz 22:55
Bogdan:
Proponuję takie rozwiązanie:
x, y, z − kolejne trzy wyrazy ciągu (a
n).
Ciąg geom.: x, y, z, y
2 = xz,
Ciąg arytm.: x, y + 8, z, 2y + 16 = x + z,
Ciąg geom.: x, y + 8, z + 64, (y + 8)
2 = x(z + 64).
Po rozwiązaniu tego układu równań otrzymujemy 2 rozwiązania:
x
1 = 4, y
1 = 12, z
1 = 36
lub
| | 4 | | −20 | | 100 | |
x2 = |
| , y2 = |
| , z2 = |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
4 wrz 23:14
Eta:
Bogdanie
W swoim rozwiązaniu chciałam sprowadzić do układu dwu równań.
Układ trzech równań ... oczywiście też można rozwiązać .
Jak kto woli.
4 wrz 23:49
anmario: Jasne, teraz to porządny układ trzech równań z trzema niewiadomymi. Bardzo ładne rozwiązanie,
ale nie wiem jaki cel − że ścieżka dobra, że myliłem się? Źle się wyraziłem, ale chciałem
uniknąć jawnego "wytykania", że ta pomoc pomocą nie była. Ścieżka dobra, ale układu trzech
równań z trzema niewiadomymi osoba zadająca ten problem w zakwestionowanym przeze mnie próbie
rozwiązania raczej nie widziała.
4 wrz 23:55
Bogdan:
Dzień dobry.
Rozwiązanie układu równań:
1. y
2 = xz
2. 2y + 16 = x + z
3. (y + 8)
2 = x(z + 64) ⇒ y
2 + 16y + 64 = xz + 64x ⇒ y
2 + 16y + 64 = y
2 + 64x ⇒
⇒ y + 4 = 4x ⇒ y = 4x − 4
2. 8x − 8 + 16 = x + z ⇒ z = 7x + 8
1. (4x − 4)
2 = xz ⇒ 16x
2 − 32x + 16 = xz ⇒ 16x
2 − 32x + 16 = 7x
2 + 8x ⇒
⇒ 9x
2 − 40x + 16 = 0,
Δ = 1024,
√Δ = 32,
| | 4 | | −20 | |
3. y1 = 4*4 − 4 = 12, y2 = 4* |
| − 4 = |
| |
| | 9 | | 9 | |
| | 4 | | 100 | |
2. z1 = 7*4 + 8 = 36, z2 = 7* |
| + 8 = |
| |
| | 9 | | 9 | |
5 wrz 09:30
♊:
anmario − nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem Twój post, ale chodziło mi o
rozwiązanie, które zaprewzentował Bogdan
Po prostu Bogdan użył oznaczenia x tam, gdzie ja oznaczyłem a1.
Może nie przedstawiłem tego dostatecznie klarownie.
5 wrz 15:04
anmario: Rozumiem, ok, nie przejmuj się

Wyraziłem tylko opinię, że niedostatecznie jasno
przedstawiłeś swoją koncepcję dodatkowo (wprawdzie przez brak precyzji w przekazywaniu myśli,
ale jednak) przypadkowo odmówiłem jej trafności.
5 wrz 15:33