Jak rozwiązać takie coś ?
Flippy:
Pokarze mi ktoś jak to się rozwiązuje ?
a)∫ax8exdx
b)∫x*e3xdx
3 wrz 20:26
3 wrz 20:31
Eta:
Takich to mamy
studentów]

pozdrawiam
3 wrz 20:33
Flippy: No te moje błędy ortograficzne. Z Polskiego dobry nie byłem i nie będe dlatego staram się to
rozgryść.
3 wrz 20:34
Flippy: Nie jestem studentem jeszcze

Po prostu jestem samouczkiem ale tego ogarnąć jeszcze nie mogę
3 wrz 20:35
Bogdan:
Wyższe wykształcenie zobowiązuje do wysokiego poziomu, również w zakresie ortografii.
3 wrz 20:39
Eta:
To rozgryzuj , więc
rozgryźć
3 wrz 20:48
Flippy: To za błędy ortograficzne nie pomożecie z tym czego skumać nie mogę ? Nie mam wykształcenia
wyższego tak po za tym.
3 wrz 21:25
Bogdan:
Takie coś, co tu pokazałeś, to całki nieoznaczone. Zapisz je jeszcze raz, bo dziwnie
wygląda liczba 8 w środku zapisu funkcji podcałkowej w punkcie a) oraz x*x w zapisie
funkcji podcałkowej w punkcie b).
3 wrz 22:30
Flippy: Potem zobaczyłem właśnie że źle napisałem miało być tam w b coś takiego :
∫x*e3xdx
3 wrz 23:20
Flippy: A w a) miało być ∫ax*exdx
3 wrz 23:21
Bogdan:
Znasz metodę całkowania przez części?
3 wrz 23:31
Flippy: Znaczy czyałem o tym troche ale nie do końca pojmóję wszystko
3 wrz 23:33
Bogdan:
Będę konsekwentny, tu: pojmuję.
a) ∫axexdx = axex − lna ∫axexdx ⇒ ∫axexdx + lna ∫axexdx = axex
u = ax v' = ex
u' = axlna v = ex
(1 + lna) ∫axex = axex ⇒ ∫axexdx = ... dokończ i podaj wynik.
b) ∫xexdx = xex − ∫exdx = xex − ex + C = ex(x − 1) + C.
u = x v' = ex
u' = 1 v = ex
3 wrz 23:53
Flippy: Tak siedzę i staram się to rozwiązać stosójąc wzór
∫u(x)v'(x)dx=u(x)v(x)−∫u'(x)v(x)dx
3 wrz 23:54
Flippy: I nie zrobię tego dziś nic mi nie idzie.
4 wrz 00:04
4 wrz 00:11
Bogdan:
A gdyby było tak: D*x = E, to jakbyś wyznaczył D ?
4 wrz 00:18
Flippy: No to by było D=Ex
4 wrz 09:02
Flippy: No to mi wyszło
∫ax*exdx= ax*ex1+lna
4 wrz 09:06
Flippy: Już wiem jak rozwiązywać własnie przyszło tzw. olśnienie.
4 wrz 09:53