geometria analityczna
djjjaklllllllllll: Na prostej k o równaniu 2x+y−1=0 wyznacz punkt P tak, aby suma kwadratów odległości punktu P od
punktów A=(3;3) i B=(−7;7) wynosiła 68.
3 wrz 20:07
djjjaklllllllllll: haaaaalo
3 wrz 20:31
Eta:
dane są:
P(x,y) A( 3,3) B( −7,7) i prosta y = −2x +1 do której należy punkt P
IPAI2 +IPBI2 = 68
IPAI2 = ( x −3)2 + (y−3)2 , IPBI2 = ( x +7)2 +( y −7)2
i y= −2x +1
to: (x −3)2 +( −2x −2)2 +( x +7)2 +( −2x −6)2 = 68
po wykonaniu działań i redukcji otrzymasz równanie , które należy rozwiązać:
dokończ .... wyznacz x i y ( bedą dwa takie punkty )
Odp: P( −1, 3) i P( −3,7)
3 wrz 23:57