Procenty
Paula: Kapitał firmy w koku 2000 wynosił 100000zł. Po pierwszym roku powiększył się o 5 %, a po drugim
roku wzrósł o 35 %. o ile średnio procent rocznie wzrastał kapitał firmy w ciągu tych dwóch
lat? Uzupełnij brakujące elementy rozwiązania:
ROZWIĄZANIE:
Na początku kapitał firmy wynosił:.......................zł
Po pierwszym roku kapitał firmy wynosił: 105% *................................zł
Po drugim roku kapitał firmy wynosił:
135%(105%*..........)zł= 1,35*(1.05*100000)zł= 141750 zł
Liczby 1.05 i 1.35 są współczynnikami zysku w kolejnych dwóch latach. Niech q oznacza sredni
roczny współczynnik zysku kapitału w ciągu tych dwóch lat.
W atkim razie:
q*(q*100000)zł = 141750 zł. Mamy więc q2 = 1,4175, skąd q≈1,1906.
wynika stąd, że średnio na rok kapitał przyrastał o:
100* ( 1,1906−1)%= 100*.................%= 19,06 %
UWAGA: Gdybyśmy w tym przypadku przyjęli, że średni przyrost jest średnią arytmetyczną danych
5% i 35 % tzn. 20 % to po dwóch latach otrzymalibyśmy kwtoę:
1,2(1,2*100000)zł=144000zł, czyli więcej niż było w rzeczywistości ( 141750zł)
Odpowiedź:................................................
Analiza rozwiązania:
k+ kapitał początkowy
A= 1,05 współczynnik zysku 2000/2001
B= 1.35 współczynnik zysku 2001/2002
q= średni współczynnik zysku 2000/2002
p= procentowy średni roczny przyrost kapitału
Średni współczynnik przyrostu kapitału w pierwszym i w drugim roku powinien być taki sam :
q*q*k, więc : q2 = A*B. Zatem q jest średnią geometryczną danych A i B: q= √A*B
oraz, ze : p = 100(q−1)
3 wrz 20:32
Bogdan:
Dobrze rozumujesz.
Krótko:
Kapitał po dwóch latach = 100000*1,05*1,35 = 141750.
Mamy tu do czynienia z ciągiem geometrycznym, w którym q > 0 oraz:
a1 = 100000,
a3 = a1q2 = 141750 ⇒ 100000*q2 = 141750 ⇒ q2 = 1,4175 ⇒ q ≈ 1,1906,
czyli każdego roku kapitał wzrastał o około 19,06% w stosunku do roku poprzedniego.
3 wrz 20:51