Znajdz prawdopodobieństwo zdarzenia
paula: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania

Prawdopodobieństwo trafienia do kosza przy jednym rzucie piłką wynosi 1/3.
Wykonujemy serię trzech rzutów. Niech X oznacza liczbę trafień do kosza.
a) podaj rozkład X i wyznaczyć EX
b) znaleźć prawdopodobieństwo zdarzenia, że przynajmniej raz trafiono do kosza
3 wrz 21:43
Eta:
OK, pomogę
3 wrz 23:10
paula: Fajnie, będę wdzięczna
3 wrz 23:15
Eta:
Zadanie dotyczy schematu Bernoulliego:
rozkład zmiennej losowej X = {( x
i, p
i)}
X= { (0,
827) ; ( 1,
1227) ; ( 2,
627) ; ( 3,
127)}
policz p
1 , p
2 p
3 , p
4 gdzie: x
1 =0 x
2 =1 x
3 = 2 x
4= 3
N −−ilość prób , k −− ilość sukcesów , p −−prawdop.sukcesu ,q − prawdop. porażki
w zad. N=3 k={ 0, 1, 2, 3} p =
13 q =
23
więc:
| | | |
p1=P3(k=0) = | *(13)0*(23)3 = 1 *1* 827
|
| | |
policz nastepne ....
otrzymasz taki rozkład jak podałam wyżej.
EX −−− warjancja zm. losowej ( nadzieja matematyczna)
EX = x
1*p
1 + p
2*x
2 + p
3*x
3 + p
4*x
4
podstaw i oblicz
b)
to juz banał
A −−− przynajmniej raz trafiono do kosza
P(A) = p
2 + p
3 + p
4 ........ podaj wynik
Dobranoc
3 wrz 23:31
paula: dzieki serdeczne, muszę to na spokojnie przeanalizować, Dobranoc
3 wrz 23:36
Eta:
3 wrz 23:37
paula: Podaję wyniki:
p1= 8/27
p2= 12/27
p3= 6/27
p4= 1/27
warunek −−> p1+p2+p3+p4=27/27=1
E(X)= 0*8/27 + 1*12/27 + 2*6/27 + 3*1/27 = 1
p(A) = 19/27
DZIĘKI SERDECZNE JESZCZE RAZ

Dzisiaj miałam to zadanie na egzaminie

DZIĘKI
5 wrz 15:22