Wskazówka oblicz kąt ostry rombu
Marta: Oblicz pole rombu którego bok ma długość 4cm a kąt rozwarty rombu ma miarę 150
3 wrz 20:37
Bogdan:
Podaj wzór na pole powierzchni rombu.
3 wrz 20:42
tim: Klasa?
3 wrz 20:42
tim: No ok, Bogdanie twoja kolej..
3 wrz 20:42
Marta: Wzór na pole rombu P=ah
3 wrz 20:45
Bogdan:
Podaj inne wzory na pole powierzchni rombu.
3 wrz 20:54
AROB: Marto, jeśli znasz tylko ten wzór na pole, a masz wykorzystać wskazówkę, że kąt ostry ma
miarę 30o, to oblicz wysokość korzystając z funkcji trygon. sin30o i podstaw do wzoru, który
podałaś.
3 wrz 20:59
3 wrz 21:00
Marta: P=d1d2/2 d1 d2 to są przekątne /2 przez 2
3 wrz 21:01
Marta: A z tego wzoru na przekątne da się obliczyć?
3 wrz 21:03
AROB: Nie, z przekątnymi daj sobie spokój. Jeśli nie chcesz wyliczać wysokości, to jest inny wzór :
P=a2sinα , gdzie α=30o
3 wrz 21:07
AROB: I co, otrzymałaś P=8 cm2 ?
3 wrz 21:12