matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
kasia:
Ile wyrazów ciągu a
n
=
n+15
n
jest liczbami całkowitymi?
3 wrz 18:00
Eta:
zapisz tak:
15
a
n
= 1 +
n
dzienikami liczby 15 są : 1, 3, 5, 15 więc takich wyrazów jest cztery: a
1
, a
3
, a
5
i a
15
spr. dla np: n = 15
15 +15
a
15
=
= 2 −−− cakowita czyli ; ok.
15
3 wrz 18:07