ekstremum
ewel: SOS czy ktos potrafi to obliczyc? ekstermum (o ile istnieje) danej funkcji: f(x, y,z,t)= 2x2+
3y2 + 2z2 + t2 − 2xy +3xz − 2xy + 3xz −2yt − zt − x − 4y − 3z + t
3 wrz 15:24
Bogdan:
Kilka razy to zadanie zostało dzisiaj na forum umieszczone, ale za każdym razem z tym samym
błędnym zapisem: −2xy + 3xz − 2xy + 3xz.
f(x, y, z, t) = 2x2 + 3y2 + 2z2 + t2 − 2xy + 3xz − 2yt − zt − x − 4y − 3z + t.
f'x = 4x − 2y + 3z − 1
f'y = 6y − 2x − 2t − 4
f'z = 4z + 3x − t − 3
f't = 2t − 2y − z + 1
Warunek konieczny istnienia ekstremum:
f'x = 0 i f'y = 0 i f'z = 0 i f't = 0.
4x − 2y + 3z = 1
−2x + 6y − 2t = 4
3x + 4z − t = 3
−2y − z + 2t = −1
Rozwiązaniem tego układu równań są liczby: x = 0, y = z = t = 1.
Mamy więc podejrzany o ekstremum punkt P(0, 1, 1, 1)
Wyznaczamy pochodne cząstkowe drugiego rzędu:
f''xx = 4 f''xy = −2 f''xz = 3 f''xt = 0
f''yx = −2 f''yy = 6 f''yz = 0 f''yt = −2
f''zx = 3 f''zy = 0 f''zz = 4 f''zt = −1
f''tx = 0 f''ty = −2 f''tz = −1 f''tt = 2
Jaki jest warunek wystarczający istnienia ekstremum ? Spróbuj dokończyć.
4 wrz 00:26
ewel: warunek wystarczajacy istnienia ekstremum: WA> 0
I 4 −2 3 0 I
W A= I−2 6 0 −2 I = 28 > 0
I 3 0 4 −1 I
I0 −2 −1 2 I
czyli w puncie P (0, 1,1,1) jest minimum (gdyz f''xx>0)
dziekuje za pomoc

mam nadzieje, ze dobrze dobrnelam do konca zadania
4 wrz 15:28
Bogdan:
Dobrze
4 wrz 15:29