matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 3.10.2017
Zadania
Odp.
4
Whale:
Wykaż, że liczby są niewymierne:
14
Andrzejeck:
3
n+2
− 2
n+2
+ 3
n
− 2
n
10
2
ambitny:
wykonaj potęgowanie:
6
Andrzejeck:
Udowodnij że dana liczba (w postaci sumy) jest podzielna przez 10:
5
ambitny:
rozwiąż nierówność
3
Beneliu:
Jak zbadać czy ciągi są monotoniczne od pewnego miejsca. Umiem badać monotoniczność ciągów przez odjęcie a
n
+
1
−a
n
8
hehe#2:
Witam, mam takie zadanie: "Do zbiornika, w którym znajdowało się p0 hl wody, pierwszego dnia dolano 70 hl wody, po czym każdego dnia dolewano o 7 hl wody więcej niż dnia poprzedniego.
2
rusek:
Ktoś wie jak się robi takie równania:
6
kamil:
Witam, proszę o pomoc:
1
Qwertyu:
w klasie jest 30 uczniów w tym 14 chłopców. na ile sposobów ta klasa może wejść do sali jeśli uczniowie wchodzą pojedynczo i między żadnymi dwiema dziewczynkami nie wchodzi żaden chłopiec?
1
Beneliu:
Witam, Jak obliczyć granicę funkcji
10
gość:
9−x
3
>0 ?
17
Michał:
Rozwiąz równanie: Hej ma drobny problem, z równaniami logarytmicznymi, jakby ktoś miał czas zerknąc i wyłumaczyć
2
Qwertyu:
1) pięcioosobowa rodzina ( rodzice, córka oraz bliźniaki) ustawiają sie w szeregu do zdjęcia. ile jest możliwych ustawień zdaniem fotografa dla którego bliźniaki są identyczne?
2
Matematyk:
:::rysunek::: Przedstawić wektor z rysunku jako sumę dwu wektorów:
11
cyrk:
Witam, jak zbadać czy ciąg jest ograniczony? Ktoś mógłby wytłumaczyć krok po kroku na tym przykładzie?
2
AGA:
Marek ma banknoty o nominałach 100 zł i 10 zł razem 9 banknotów. Policzył że gdyby banknotów 100 złotowych było tyle co dziesięciozłotowych a dziesięciozłotowych tyle co stuzłotowych to w
1
peper14:
Planimetria W czworokącie ABCD, wpisanym w okrąg ABC, kąt ABC ma miarę 50stopni. Suma miar kątów CAD i ACD
1
Maciek:
:::rysunek::: jak sie nazywa to twierdzenie:
2
Bobek:
log przy podstawie
1
3
z (3*2
x
+3)≤log przy podstawie
1
3
z (4
x
−1)−1
1
Pati:
Dane są odcinki a i b . Skonstruuj odcinek x spełniający warunki
5
X:
Wykaż, że prosta l o równaniu y=(m−1)x+2m jest styczna do okręgu o równaniu (x−1)
2
+(y−3)
2
=5 dla m∊{
1
2
, 3}
9
Jacek:
x
Uzasadnij, że dla każdej liczby rzeczywistej m równanie
= m ma przynajmniej
|x|−2
jednorozwiązanie
2
luna:
Punksty A(2,2) i C(6, 10) są przeciwległymi wierzchołkami rombu ABCD o boku długości 5. Jakie są współrzędne pozostałych wierzchołków tego rombu?
1
Jabur:
jeżeli do dwukrotnosci pewnej liczby x nienalezacej do zbioru liczb calkowitych dodamy jej odwrotnosc pomniejszona o 2 to otrzymamy liczbe −1. podaj te liczbę.
2
ja ja :
⎧
x−|y−4|=4
⎩
|x−3|+|y−4|=4
11
00000:
Wyznacz wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji: a) f(x)=
√
2−m−x
jest przedział <1,+
∞
)
4
KKB:
x
2
−2
Dane jest równanie: f(x)−(f(x))
2
+(f(x))
3
− ... =
. Lewa strona jest sumą
x
2
+2
szeregu geometrycznego zbieżnego natomiast f(x) jest wartością funkcji f dla argumentu x. Proszą o wyznaczenie:
4
laura p:
Dla wielbicieli połączenia ciągów i trygonometrii: Jak wyznaczę wszystkie wartości x należące do zbioru (0;π) dla których ciąg (cosx,sin
2
x,
4
szczupła90:
W pojemniku znajdują się trzy kule białe i pewna liczba kul czarnych. Oblicz ile jest wszystkich kul w pojemniku, jeśli prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych przy
5
Majkel:
4(sin
6
α + cos
6
α) = 1 + 3cos
2
2α
2
00000:
Wyznacz wartość parametru m, dla których zbiór rozwiązań nierówności 3x+m−1<0 jest przedziałem (−
∞
,2)
11
Paulina:
:::rysunek::: Przyjmij dowolny punkt K, dowolny odcinek LM oraz dowolny trójkąt PQR położony na rzutni
1
El Dorado:
a) A = (3,5) B = (2,6)
3
Ola:
Pan X wpłacił na 18 miesięcy 4000.oprocentowanie w skali roku to 5% odsetki kapitalizowane co 6 miesięcy .ile odbierze z banku po tym czasie
1
El Dorado:
Podaj ile różnych elementów ma podany zbiór i wymień je (jeśli jest to możliwe). Zakładamy, że a ≠ b ≠ c ≠a
6
xyz:
Co zrobiłam tu źle? Miałam rozłożyć wielomian na czynniki liniowe, poprawna odpowiedź to: x
3
− 3x +2 = x
3
− x − 2x +2 = x( x
2
−1) −2( x−1) = = x( x−1)(x +1) − 2 ( x−1) = ( x −1)
6
yht:
Kolejność:
3
Gosc:
x+4+|x+2|≤0
5
iteRacja:
@
5−latku
o twierdzeniu Talesa i podobieństwie figur uczą już w gimnazjum