Wykaż, że dla każdego kąta alfa prawdziwe są równości:
Majkel: 4(sin6α + cos6α) = 1 + 3cos2 2α
3 paź 17:46
kochanus_niepospolitus:
sin
6x + cos
6x = (sin
2x + cos
2x)(sin
4x − sin
2xcos
2x + cos
4x) =
= 1*(sin
4x − sin
2xcos
2x + cos
4x) = sin
2x(1−cos
2x) − sin
2xcos
2x + cos
2x(1−sin
2x) =
| | 3 | |
= sin2x + cos2x − 3sin2xcos2x = 1 − |
| sin2(2x) |
| | 4 | |
więc masz:
4 − 3 sin
2(2x) = 1 + 3cos
2(2x)
4 − 1 = 3(sin
2(2x) + cos
2(2x))
3 = 3
w takim razie dla jakiego kąta będzie to spełnione
3 paź 17:51
Majkel: Nie rozumiem części w której sin4x zamienia się na sin2x(1−cos2x) , a cos2x na
cos2x(1−sin2x)
3 paź 18:11
kochanus_niepospolitus:
sin4x = sin2x*sin2x = // korzystam z jedynki trygonometrycznej: sin2x = 1−cos2x // =
= sin2x(1−cos2x)
analogicznie z cos4x
3 paź 18:13
Mariusz:
| | 1 | | 1 | |
4( |
| (1−cos(2x))3+ |
| (1+cos(2x))3)=1+3cos2(2x) |
| | 8 | | 8 | |
| 1 | |
| (1−3cos(2x)+3cos2(2x)−cos3(2x)+1+3cos(2x)+3cos2(2x)+cos3(2x))=1+3cos2(2x) |
| 2 | |
| 1 | |
| (2+6cos2(2x))=1+3cos2(2x) |
| 2 | |
1+3cos
2(2x)=1+3cos
2(2x)
L=P
3 paź 22:51
Eta:
a6+b6= (a2+b2)3−3a2b2(a2+b2)
L= 4[(sin2α+cos2α)3−3sin2αcos2α(sin2α+cos2α)=
= 4−3*4sin2α*cos2α=4−3sin2(2α)= 4−3(1−cos2(2α))= 1+3cos2(2α)=P
3 paź 23:07