funkcja liniowa
00000: Wyznacz wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji: a) f(x)=√2−m−x jest przedział
<1,+∞)
b)f(x)=√(|m|−1)x+3 jest zbiór R
Czy mógłby mi ktoś wytłuaczyć jak się zabrać się za takie zadanie? Jedyny warunek jaki mi
przychodzi
do głowy to to, że to co jest pod pierwiastkiem≥0.
3 paź 18:05
kochanus_niepospolitus:
a) na pewno tak wygląda funkcja (chodzi mi o −x)
b) funkcja liniowa będzie zawsze nieujemna (czyli dziedzina f(x) będzie to R) gdy będzie to
funkcja STAŁA i wyraz wolny ≥ 0
stąd: |m| − 1 = 0
3 paź 18:08
00000: a) tak
3 paź 18:22
00000: i oczywiście dziękuję za b)
3 paź 18:27
00000: | | 1 | |
a jak zrobić przykład f(x)= |
| ? wiadomo, że mianownik >0, ale co dalej? |
| | √m2x−8m | |
3 paź 18:33
kochanus_niepospolitus:
ale co tutaj masz zrobić?
(a) jeżeli tak to NIE ISTNIEJE taki m, aby funkcja miała taką dziedzinę
3 paź 18:34
00000: jest takie samo polecanie jak w poprzednich przykładach, a przedział to (4, +∞)
i dlaczego w a) nie istnieje?
3 paź 18:38
kochanus_niepospolitus:
nie istnieje w (a) ponieważ:
jakikolwiek byśmy 'm' nie wybrali to
istnieje taki duży 'x', że 2−m −x
< 0
na przykładzie: niech m = −98
wtedy 2−m = 100
więc dla x>100 będzie 2−m−x
<0 więc dziedzina nie będzie taka jak zostało podane w treści
zadania
inne rozumowanie:
zauważ, że y = −x + (2−m) to funkcja MALEJĄCA

Dla 'ogromnych' liczb dodatnich funkcja ta
zawsze (kiedyś) będzie przyjmować wartość ujemną
3 paź 18:47
00000: oki, dziękuję
3 paź 18:52
00000: Czy w w tym ostatnim przykładzie będzie tak: m
2−8m>o ⋀ x>4
| | 8 | | 8 | |
z pierwszego mam x> |
| i biorę |
| =4 czyli m=2? |
| | m | | m | |
3 paź 18:56
kochanus_niepospolitus:
tak
3 paź 18:57
00000: dziękuję
3 paź 18:58