matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Suma wektorów
Matematyk:
Przedstawić wektor z rysunku jako sumę dwu wektorów: jednego w kierunku osi OX i drugiego w kierunku osi OY. Wprowadzić wektory jednostkowe i oraz j . Zapisać wektor w postaci A=A
x
i + A
y
j. Na rysunku mamy 30 stopni.
3 paź 20:06
'Leszek:
A
x
= 5*cos 30° = 5
√
3
/2 , A
y
= 5*sin 30° = 2,5
3 paź 20:13
Matematyk:
dzięki
3 paź 20:18