Jak ułorzyć ten układ równań
AGA: Marek ma banknoty o nominałach 100 zł i 10 zł razem 9 banknotów. Policzył że gdyby banknotów
100 złotowych było tyle co dziesięciozłotowych a dziesięciozłotowych tyle co stuzłotowych to w
sumie miałby o 90 zł więcej. Ile pieniędzy ma marek. Jak to policzyć przy użyciu układu równań
z dwiema niewiadomymi. Napiszcie co i jak ten układ
3 paź 19:20
Jack:
x − ilość banknotów 100zł
y − ilość banknotów 10zł
x + y = 9 (bo tyle banknotów ma razem)
y*100+x*10 = x*100+y*10+90 ("gdyby banknotów 100zł miał tyle co...")
{x + y = 9
{100y + 10x = 100x + 10y + 90
x = 4
y = 5
4*100 + 5*10 = 450
Odp. Marek ma 450zł.
3 paź 19:37
AGA: Jacek wielkie dzięki
3 paź 19:52