okręg, styczna, geometria analityczna
X: Wykaż, że prosta l o równaniu y=(m−1)x+2m jest styczna do okręgu o równaniu (x−1)
2+(y−3)
2=5
dla m∊{
12, 3}
Zadania na wykazanie to mój problem, także proszę o pomoc
3 paź 18:30
karty do gry : Wystarcz rozwiązać układ równań.
3 paź 18:31
X: Mógłbyś podpowiedzieć, z czego go złożyć?
3 paź 18:40
karty do gry :
z treści zadania.
Masz w niej tylko dwa równania.
3 paź 18:41
kochanus_niepospolitus:
m = 0.5
l ma postać: y = −0.5x + 1
i podstawiamy do równania okręgu:
(x−1)2 + (−0.5x + 1 − 3)2 = 5 i pokazujesz, że będzie dokładnie jeden wspólny punkt
analogicznie dla m=3
3 paź 18:42
X: O ludzie, pomyliły mi się nawiasy i wyliczyłam bez sensu m ze wzoru funkcji a potem dziwię się,
że nie wychodzi

okej, teraz postaram się to już rozwiązać, dziękuję wam bardzo
3 paź 18:47