Skracanie nawiasow
Abcdef123: Czy mozna skracac nawiasy przy liczeniu asymptot poziomych i pionowych funkcji np
(x+2)/(x+2)(x+3) czy mozna skrócić x+2? I jaka bedzie wtedy dziedzina?Prosze o odpowiedz tylko
osob ktore sa pewne
3 paź 10:47
yht:
Kolejność:
1) dziedzina
2) skracanie
3) liczenie asymptot (z tego co pozostało po skracaniu)
Ad. 1)
x≠−2 oraz x≠−3
Ad. 2)
asymptoty:
poziome: lim
x→+∞ f(x) oraz lim
x→−∞ f(x), obie granice to 0 więc y=0 to asymptota pozioma
obustronna
pionowe:
x+3=0
x=−3
lim
x→−3+ f(x) = +
∞ oraz lim
x→−3− f(x) = −
∞
stąd x=−3 jest asymptotą pionową obustronną
3 paź 11:14
yht:
| | x+2 | |
wykres funkcji y = |
| |
| | (x+2)(x+3) | |
3 paź 11:16
yht:
| | 1 | |
dla porównania wykres funkcji y = |
| |
| | x+3 | |
3 paź 11:18
123321: | | (x+2) | |
no ale w sumie pewien nie jestem bo |
| równie dobrze można zapisać jako |
| | (x+2)(x+3) | |
| (x+2)(x+1000) | |
| i wykres teoretycznie powinien pozostac taki sam jezeli |
| (x+2)(x+3)(x+1000) | |
| | 2 | |
obie strony przez to samo mnozymy bo to jest to samo tak samo jak |
| to to samo co |
| | 5 | |
ale wychodzi ze dziedzina jest inna i w takim razie wykres tez jest inny... hmm
3 paź 18:58
123321: ale skoro mowisz ze jest tak jak mowisz i nikt nie podwazyl, to pewnie tak jest
3 paź 18:58
yht:
| | (x+2)(x+1000) | |
wykres |
| |
| | (x+2)(x+3)(x+1000) | |
będzie (prawie) taki sam co te powyższe − dojdzie "dziura" dla x=−1000
3 paź 20:19