Zbadaj czy ciąg jest ograniczony.
cyrk: Witam, jak zbadać czy ciąg jest ograniczony? Ktoś mógłby wytłumaczyć krok po kroku na tym
przykładzie?
an=2n−3n
3 paź 19:30
'Leszek: a1 = −1
lim an = lim (2n − 3n ) = − ∞ , dla n → ∞
Czyli : an ε ( − ∞ ; − 1>
3 paź 19:41
Jack:
dla n = 0 :
2
n−3
n = 2
0 − 3
0 = 1 − 1 = 0
oraz
| | 2n | | 2 | |
lim (2n−3n) = lim 3n( |
| −1) = lim 3n(( |
| )n−1) = − ∞ |
| | 3n | | 3 | |
n−>
∞
zatem
−
∞ < 2
n−3
n ≤ 0
3 paź 19:49
Jack: ano, chyba że zaczynamy od jedynki.
3 paź 19:51
cyrk: a kiedy ciąg jest ograniczony?
bo coś słyszałeś że jest ograniczony przez liczby, a nie przez nieskończoności
3 paź 20:00
'Leszek: Sprawdz definicje ciagu ograniczonego ! !
3 paź 20:03
cyrk: Ciąg musi być ograniczony z góry oraz z dołu przez liczbę:
m− wszystkie wyrazy ciągu muszą być od niej większe
M−wszystkie wyrazy ciągu muszą być mniejsze
a tu nie ma najmniejszej liczby tylko −∞
3 paź 20:04
'Leszek: Ale jest liczba najwieksza a1 = − 1, czyli ciag jest ograniczony z gory i nie jest
ograniczony
z dolu !
3 paź 20:10
cyrk: "Ciąg nazywamy ograniczonym, jeśli jest ograniczony z góry i z dołu."
Taką definicję znalazłem, że ciąg ograniczony musi być jednoczeście z góry i z dołu
ograniczony, a nie
tylko z jednej sttrony
3 paź 20:13
'Leszek: Nie napisale Ci , ze ten ciag jest ograniczony , chciales zeby zbadac czy ciag jest ograniczony
, wiec Ci to pokazalem i myslalem , ze rozumiejac definicje ciagu ograniczonego wyciagniesz
prawidlowy wniosek ,ze ten ciag nie jest ograniczony , wykazuj przy nauce matematyki
troche inwencji , kreatywnosci , jest to bardzo wskazane !
3 paź 20:18
cyrk: ja kieruje się przeświadczeniem, aby dowiedzieć się czegoś w 100% a nie domyślać się i nie być
pewnym
3 paź 20:22
'Leszek: Tu nie chodzi o domyslanie sie tylko jest to umiejetnosc logicznego wnioskowania ,
najwazniejsza rzecz w matematyce , polecam nabyc ta umiejetnosc koniecznie !
3 paź 20:28
NUE s:
4 lut 18:14