ciągi, trygonometria
laura p: Dla wielbicieli połączenia ciągów i trygonometrii:
Jak wyznaczę wszystkie wartości x należące do zbioru (0;π) dla których ciąg (cosx,sin
2x,
cos
3x) jest ciągiem geometrycznym?
Myślałam o zależności b
2=ac ale szczerze mówiąc nie wiem jak ją odnieść do funkcji
trygonometrycznych bo podobnego zadania nie robiłam nigdy. Dzięki za pomoc z góry
3 paź 17:53
kochanus_niepospolitus:
a
22 = a
1*a
3 ⇔ sin
4x = cos
4x ⇔ sin
4x − cos
4x = 0 ⇔ (sin
2x−cos
2x)(sin
2x+cos
2x) = 0 ⇔
⇔ −cos(2x) = 0 ⇔ cos(2x) = 0
więc jakie
3 paź 17:56
laura p: Wtedy już patrzę na wartości dla cos2x=0 z wykresu cosinusa w tym przedziale?
3 paź 17:58
kochanus_niepospolitus:
si seniorita
3 paź 18:03
laura p: Dziękuję ślicznie
3 paź 18:10