funkcje, ciągi, szeregi geometryczne
KKB: | | x2−2 | |
Dane jest równanie: f(x)−(f(x))2+(f(x))3− ... = |
| . Lewa strona jest sumą |
| | x2+2 | |
szeregu geometrycznego zbieżnego natomiast f(x) jest wartością funkcji f dla argumentu x.
Proszą o wyznaczenie:
1.wzoru
2. dziedziny
3. zbioru wartości funkcji f
3 paź 17:57
kochanus_niepospolitus:
q = f(x)
warunek:
|q| < 1 (i już masz 'wstępny' zbiór wartości)
| | a1 | | f(x) | | x2−2 | |
S = |
| = |
| = |
| |
| | 1−q | | 1− f(x) | | x2+2 | |
x
2−2 − x
2f + 2f = x
2f + 2f
x
2−2 = 2x
2f
| | x2−2 | | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| − |
| |
| | 2x2 | | 2 | | x2 | |
i teraz patrząc na zbiór wartości ustalasz dziedzinę funkcji
3 paź 18:00
Mila:
q=f(x)
1) |f(x)|<1
wyznacz f(x) i zbiór wartości f(x) oraz dziedzinę , pamiętaj o pkt (1)
3 paź 18:08
KKB: Czyli potem ten wzór f(x)= 12−1x2 wkładam w moduł jako że f(x)=q i to jest juz ZW
tej funkcji?
3 paź 18:20
kochanus_niepospolitus:
tak
3 paź 18:36